Profitul Société Générale a crescut de şase ori

Autor: Traian Terzianm 16.02.2011

Profitul Société Générale, al doilea cel mai mare creditor francez, a crescut de patru ori în ultimul trimestru din 2010 ca urmare a redresării diviziei ruse şi a unor writedown-uri (reduceri ale valorii contabile a activelor) mai mici, scrie Bloomberg.

Profitul net al băncii, prezentă în România prin intermediul BRD, a crescut în trimestrul patru la 874 de milioane de euro, faţă de 221 mil. euro cu un an în urmă. Profitul pe 2010 a crescut de şase ori, până la 3,92 mld. euro.

Frederic Oudea, directorul executiv al băncii, mizează pe redresarea diviziei din Rusia, neprofitabilă din 2009, pentru a atinge ţinta de profit anual de 6 miliarde de euro până în 2012.

"Anul trecut am iniţiat un proces de transformare radicală pe termen lung. Suntem determinaţi să continuăm cu acest plan şi să atingem ţinta de profit pentru anul următor", a declarat Oudea. Acţiunile Société Générale au crescut cu 2,04 euro, la 50,90 euro, fiind tranzacţionate la 50,88 euro - cel mai ridicat nivel din ultimul an. Astfel, valoarea de piaţă a băncii a ajuns la 37,6 miliarde de euro.

Divizia rusă a avut un profit de 13 milioane de euro în cel de-al patrulea trimestru al lui 2010, comparativ cu un an în urmă când aceasta a înregistrat pierderi de 58 de milioane de euro, potrivit unei prezentări de pe site-ul băncii.

"Mai mult de un sfert din profitul total al băncii pe 2010 se datorează ţărilor emergente, majoritatea din centrul şi estul Europei, care au o creştere economică mult mai ridicată decât în Franţa", a spus Jean Pierre Lambert, analist al companiei Keefe, Bruyette & Woods (KBW).

SocGen, care deţine a doua mare bancă listată din Egipt, se numără printre cele mai expuse bănci europene faţă de Africa de Nord, regiune zguduită în prezent de proteste împotriva regimurilor autoritare. Băncile franceze aveau la sfârşitul lui septembrie o expunere de 52,3 miliarde de dolari faţă de Algeria, Egipt, Libia, Maroc şi Tunisia.