Poate fi dărâmat cel mai longeviv dictator african?

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 16.02.2011

Mii de protestatari au ieşit în stradă ieri în Libia, un prim semn că manifestaţiile ce au avut drept rezultat îndepărtarea de la putere a guvernelor din ţările vecine Tunisia şi Egipt au cuprins şi ţara nord-africană, potrivit presei internaţionale.

Protestatarii din oraşul-port estic Benghazi, al doilea ca mărime din ţară, scandau sloganuri prin care cereau demisia primului-ministru libian Baghdadi al-Mahmoudi. De asemenea, protestele au continuat şi în Bahrain şi Iran.

Potrivit Associated Press, mulţimea nu părea să-şi îndrepte mânia către Muammar Gaddafi, care este cel mai longeviv lider din Africa, aflându-se la conducerea Libiei de 41 de ani. Totuşi, canalul de televiziune Al-Jazeera citează surse spunând că protestatarii scandau sloganuri împotriva "conducătorilor corupţi ai ţării".

Protestatarii au făcut apel la cetăţeni să facă din ziua de joi o "Zi a Mâniei", sperând să genereze demonstraţii populare de amploarea celor din Egipt şi Tunisia, care să pună capăt regimului lui Gaddafi. Ca şi în cazul protestelor anterioare, activiştii libieni au rescurs la site-uri de socializare incluzând Facebook.

Astfel de manifestaţii sunt neobişnuite în Libia, a cărei economie este bazată în principal pe rezervele de petrol şi gaze, unde Gaddafi menţine un control strict asupra vieţii politice.

Agenţia oficială de ştiri a Libiei nu a transmis nimic în legătură cu protestele anti-guvernamentale, anunţând doar că susţinători ai lui Gaddafi organizează demonstraţii pro-guvernamentale în Tripoli, Benghazi şi alte oraşe.

Totuşi, potrivit ediţiei online a ziarului libian cu acţionariat privat Quryna, ce-şi are sediul în Benghazi, mulţimea era înarmată cu cocteiluri Molotov şi arunca cu pietre.

Conform ziarului, protestatarii au manifestat în faţa unui birou guvernamental local, apoi au mers în piaţa Shajara a oraşului unde au avut loc ciocniri cu poliţia şi cu susţinătorii guvernului.

În urma conflictului, 14 oameni au fost răniţi, inclusiv zece ofiţeri de poliţie, însă niciunul dintre aceştia grav, potrivit Quryna.

Conform agenţiei de presă Thomson Reuters, persoanele implicate în conflict erau rude ale deţinuţilor din închisoarea Abu Salim din Tripoli, unde sunt ţinuţi militanţi islamişti şi opozanţii guvernului.

Mai multe grupuri de opoziţie din exil au cerut îndepărtarea de la putere a lui Gaddafi şi un transfer paşnic al puterii în Libia.

Majoritatea analiştilor spun că Libia nu va asista probabil la proteste de amploarea celor din Tunisia sau Egipt. Guvernul deţine suficiente lichidităţi din petrol pe care le poate utiliza pentru a-i calma pe cetăţeni. Potrivit analiştilor, orice încercare de îndepărtare a lui Gaddafi se va desfăşura probabil în spatele scenei şi nu în stradă. Testul crucial pentru Gaddafi este dacă protestele vor cuprinde capitala şi vestul ţării.

Cine este Muammar Gaddafi