Stolojan îl contrazice pe Băsescu: Boc trebuie să rămână premier, nu avem nevoie de tehnocraţi

Autor: Iulian Anghel 16.02.2011

Focul iscat de dorinţa lui Traian Băsescu de a-l schimba din funcţie pe premierul Emil Boc s-a domolit aşa cum a izbucnit, dar nimic nu este sigur că el nu se va reaprinde cu şi mai multă forţă.

Traian Băsescu a înregistrat un al doilea eşec în şase luni în încercarea sa de a-l schimba din funcţie pe Emil Boc - prima de acest fel înregistrându-se în septembrie trecut când o posibilă demisie în bloc a guvernului s-a transformat într-o simplă remaniere guvernamentală.

Disputele pe marginea unui premier politic sau a unui "tehnocrat" cum vrea Traian Băsescu continuă însă să agite apele în cadrul partidului de guvernământ.

În dispută s-a aruncat şi un "tehnocrat", Theodor Stolojan, care îi ia apărarea premierului "politic" Emil Boc, în vreme ce unul dintre deputaţii care au căpătat o influenţă de luat în seamă în ultimii ani, Sulfina Barbu subliniază, în linia dictată de Traian Băsescu, nevoia unui tehnocrat la vârful guvernului. Şi nu oricând, ci "în perioada următoare".

În aceeaşi vreme, Theodor Stolojan a susţinut, citat de Mediafax, că îşi menţine opinia că premierul trebuie să fie şi preşedintele partidului la guvernare. "Faţă de tot ce s-a discutat până acum, nu cred că România este în situaţia în care imaginea partidului de la guvernare să poată fi desprinsă de percepţia guvernării. Or, multe din discuţii se bazează pe această prezumţie, că, dacă am avea un premier tehnocrat, partidul îşi va reveni mai repede. Singura ieşire, după mine, este ca în 2011 să avem creştere economică, iar în 2012 această creştere economică să se regăsească şi în percepţia populaţiei", susţine Stolojan.

Apariţia lui Stolojan în această scenă este relevantă din punctul de vedere al profilului său, dar şi din punct de vedere al istoriei recente.

După alegerile din 2008, Theodor Stolojan a fost primul premier propus de Traian Băsescu pentru a forma guvernul. Avea o funcţie importantă în PDL, dar ţinea foarte mult la imaginea sa de "tehnocrat". A renunţat să formeze guvernul la foarte scurt timp după ce a anunţat că acceptă funcţia de prim-ministru.

Cum şi-a motivat gestul? Nu va putea să-şi pună planurile în aplicare pentru că va fi împiedicat de şefii celor două partide care formau marea coaliţie între PDL şi PSD - Emil Boc, respectiv Mircea Geoană. Alianţa PDL-PSD trebuie asumată politic, a susţinut atunci Stolojan. Aşa a ajuns Emil Boc premier, aşa a schimbat primăria Clujului (unde tocmai ce câştigase un al doilea mandat) cu clădirea Guvernului din Piaţa Victoriei. Este cea mai bună soluţie, a susţinut şi Băsescu, care spunea că guvernarea trebuie asumată de oameni politici care nu trebuie să se ascundă în spatele tehnocraţilor.

La doi ani de la aceste declaraţii, Băsescu susţine altceva - vrea premier independent. Explicaţiile sale au fost date în fugă ("re-lansarea încrederii în guvern") şi nu conving. Impresia lăsată de zbaterile din PDL este că asistăm la încercarea de rezolvare a unei afaceri private, deşi guvernarea şi conducerea ei este o afacere publică, ce nu trebuie tratată ca o afacere privată.