TOP 10 BĂNCI după activele deţinute

Autori: Cristian Hostiuc , Razvan Voican 16.02.2011

BCR şi BRD se duelează la vârf, iar celelalte bănci din top 10 câştigă greu cotă de piaţă semnificativă. Cele 10 bănci controlează 78% din tot sistemul.



Anul trecut activele totale ale sistemului bancar românesc au crescut cu numai 3,5% - cel mai redus nivel din ultimul deceniu.

Criza economică a făcut ravagii şi în bilanţurile băncilor, care au fost nevoite să-şi mărească provizioanele şi chiar să scoată credite din bilanţ pentru că ştiu că nu le vor mai recupera niciodată.

La 31 decembrie 2010 patrimoniul băncilor a fost de 342 mld. lei (80 mld. euro).

BCR şi BRD îşi dispută primele locuri, la fel ca acum 10 ani, fiind urmate de un pluton de bănci ale căror active sunt la jumătate.

Anul trecut, BCR a reuşit să câştige cotă de piaţă, după patru ani de declin, în timp ce BRD a pierdut teren pentru că a adoptat o politică extrem de prudentă şi nu a mai vrut să-şi ia risc într-o economie aflată în recesiune. Această politică impusă de noul management cu aversiune la risc dă rezultate la nivelul creditelor neperformante, dar înseamnă şi pierderea unor clienţi cu afaceri mari. În schimb, BCR a fost în ultimul an foarte agresivă pe segmentul corporate, luând clienţi de la alte bănci prin asumarea unor riscuri mai mari.

Ce schimbări a produs al doilea an de recesiune în ierarhia băncilor

La nivel de profit, BRD este însă cu mult peste BCR, raportând un câştig de 501 mil. lei, ceea ce arată că activele deţinute aduc un profit superior chiar dacă sunt mai mici.

Pe locul al treilea a urcat Raiffeisen, în locul Volksbank, care a pierdut puternic teren, fiind aruncată pe locul opt. Raiffeisen îşi dispută la limită poziţia cu CEC, banca de stat care a câştigat constant cotă de piaţă pe parcursul anului trecut.

Banca Transilvania, Alpha Bank şi UniCredit "se calcă pe picioare" în piaţă, fiind posibilă orice inversare de poziţie.

Top 10 se închide cu Bancpost şi ING, bănci cu poziţii diametral opuse ca rezultate financiare: dacă Bancpost încă nu a terminat cu pierderile, ING culege roadele unei politici balansate în ultimii ani, în care extinderea mai puţin agresivă pe creditare în anii trecuţi i-a adus un portofoliu mai curat.

Primele zece bănci din sistem deţin 78% din active, ceea ce arată cât de concentrată este piaţa românească. Restul de 31 de bănci se bat pe numai 22% din piaţă şi multe dintre ele nu mai reuşesc să facă profit. Tot sistemul bancar a înregistrat anul trecut o pierdere de 304 milioane de lei, faţă de un câştig record de 4,4 miliarde de lei în 2008 - anul de vârf.