Scenarii pentru sfârşitul lumii/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 17.02.2011

Daniel Barbu

Indistincţia

O cronică a sfârşitului politicii româneşti

Editura ART

Volumul cuprinde articole publicate de-a lungul timpului în Ziarul Financiar, Adevărul, Cuvântul şi Idei în Dialog. Răsturnarea comunismului şi transformarea postcomunistă nu au întemeiat în România un popor nou, o naţiune creată printr-un legământ reciproc încheiat împotriva oricărei forme de dependenţă, de putere discreţionară, de abuz, de muncă zadarnică, de dispreţ faţă de demnitatea persoanelor şi de idolatrie. Scoşi, aproape împotriva voinţei lor, din robia comunismului, românii s-au grăbit să se închine intereselor private, averilor câştigate fără efort, iresponsabilităţii, incompetenţei, înclinaţiilor populiste şi popularităţii imediate. După 1989, ei par a nu mai fi avut răbdare să aştepte ca legile să fie scrise de la altitudinea unei gândiri temeinice. Un deşert fără norme, fără trasee prestabilite şi fără direcţii calculate li s-a părut preferabil oricărei hărţi ce promitea o ţară guvernată de legi, nu condusă de oameni.

Daniel Barbu este politolog şi profesor al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti, al cărei decan a şi fost între 1994 şi 2000. A publicat mai multe volume: "Byzance, Rome et les Roumains. Essais sur la production politique de la foi au Moyen Age" (1998), "O arheologie constituţională românească. Studii şi documente" (2000), "Bizanţ contra Bizanţ. Explorări în cultura politică românească" (2001), "Republica absentă. Politică şi societate în România postcomunistă" (2004), "Politica pentru barbari" (2005).

Joel Levy

Cartea apocalipsei

Scenarii pentru sfârşitul lumii

Editura Allfa

Cu titluri precum "Un asteroid ameninta Pământul" sau "Când va lovi următoarea catastrofă", nu e de mirare că ziarele se străduiesc să reţină senzaţionalista nuanţă apocaliptică. Însă nici nu inventeaza aceste subiecte. Oamenii de ştiinţă şi, mai nou, publicul încep să-şi dea seama că dezastrele lovesc cu adevărat şi, mai ales, că civilizaţia noastră a fost incredibil de norocoasă că a evitat, de-a lungul mileniilor, o catastrofă de anvergură globală, care i-ar fi putut fi fatală. Pasionat de ştiinţă, psihologie, istorie şi paranormal, Joel Levy a scris numeroase cărţi - despre forţele oculte care au trasat istoria, despre istoria şi ştiinta aflate în spatele obiectelor de zi cu zi, despre lumea escrocilor şi a tertipurilor lor sau despre lumea secretelor şi misterelor istoriei, a paranormalului şi a supranaturalului.
Traducere de Anne Marie Baranga.