Germania are nevoie de muncitori şi le deschide porţile est-europenilor

Autor: Traian Terzianm 17.02.2011
Companiile din mai multe sectoare ale economiei Germaniei se confruntă cu un deficit al forţei de muncă, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a măsurilor de combatere a inflaţiei, care au ţinut salariile la un nivel scăzut comparativ cu vecinii săi.

Germania a înregistrat anul trecut cea mai mică rată a şomajului din ultimii 18 ani. În timp ce o rată a şomajului de o singură cifră ar fi motiv de sărbătoare în alte ţări, aici este semnul unui mare deficit de muncitori.

Astfel, de la 1 mai, restricţiile pe care Germania şi Austria le-au impus în 2004 pentru est-europenii care vor să lucreze în cele două ţări vor fi ridicate. Teoretic, un val de oameni în căutare de locuri de muncă ar trebui să vină în Germania, pentru a profita de economia în plină expansiune şi de beneficiile sociale generoase.

Cu toate acestea însă, economiştii spun că mulţi est-europeni care au vrut să emigreze după intrarea ţărilor lor în UE au făcut deja acest lucru, îndreptându-se spre ţări precum Marea Britanie, Irlanda şi Suedia care au menţinut graniţele deschise. Şi chiar dacă unele dintre aceste ţări, precum Marea Britanie şi Irlanda, au probleme economice, nemţii sunt îngrijoraţi că muncitorii care s-au mutat în altă ţară nu o vor face încă o dată.

Deficit mare de muncitori pe viitor

Toate acestea se adaugă la o imagine tulbure a companiilor germane, a căror nevoie de muncitori este evidentă acum şi probabil va fi din ce în ce mai mare.

Compania de consultanţă McKinsey a publicat anul trecut un raport care atrăgea atenţia că până în 2020 Germania ar putea avea un deficit de două milioane de muncitori calificaţi pentru a completa locurile de muncă disponibile.

Industria high-tech, telecomunicaţiile, producţia şi serviciile au nevoie deja de oameni. Asociaţia Federală pentru Tehnologia Informaţiei, Telecomunicaţii şi New Media, care se ocupă cu organizarea industriei high-tech, a anunţat că numărul de membri ai acesteia s-a micşorat cu 28.000 de muncitori calificaţi.

Sectorul sănătăţii este şi el în dificultate. "Până în 2030 vom avea nevoie de mai mult de un milion de angajaţi care să aibă grijă de persoanele în vârstă", a declarat Bernd Tews, director al Asociaţiei Federale de Îngrijire Privată.

Numărul persoanelor de peste 65 de ani va creşte cu aproximativ jumătate până la finalul anilor 2030, la aproximativ 24 de milioane, faţă de 16 milioane în prezent, potrivit Oficiului Federal de Statistică. Populaţia mai bătrână de 80 de ani va ajunge la 10 milioane în 2050, de la aproape 4,5 milioane acum.

Şi cu o medie de 1,38 copii născuţi de fiecare femeie, demografii spun că rata natalităţii nu este suficient de mare pentru a menţine populaţia stabilă.

În următorii 50 de ani, populaţia Germaniei va fi mai mică cu 17 milioane de locuitori, de la 82 de milioane cât sunt în prezent. Factorii de decizie politică spun că va fi din ce în ce mai greu ca veniturile fiscale să crească astfel încât să fie sprijiniţi pensionarii, dar să se şi înregistreze creştere economică. Guvernul a încercat mai multe abordări, inclusiv creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani şi încurajarea femeilor de a avea mai mulţi copii.

Temându-se de un aflux foarte mare de muncitori care ar destabiliza piaţa forţei de muncă prin scăderea salariilor sau prin luarea locurilor de muncă ale localnicilor, Berlinul şi Viena au stabilit un set de condiţii stricte pentru est-eupropenii care doresc să lucreze în ţările lor.

Sute de mii de tineri din Polonia, statele baltice, Cehia şi Slovacia şi-au făcut bagajele şi au găsit locuri de muncă în alte ţări. Şi odată ce aceşti muncitori au emigrat, s-au adaptat la noile lor case. "Mulţi s-au stabilit în alte ţări şi au învăţat limba ţării adoptive", a declarat Joachim Moller, director la Institutul Pieţei de Muncă din cadrul Biroului Federal al Muncii. "Chiar dacă acum economia Germaniei este puternică din nou şi are nevoie de muncitori, nu cred că oamenii se vor muta pur şi simplu", a completat el.

Vin 100.000 de est-europeni

Moller estimează că 100.000 de est-europeni vor veni în Germania după luna mai a acestui an, conduşi de percepţia că este o ţară care merge bine, bogată şi unde sunt bine plătiţi. Aceste calităţi atrag încă o forţă de muncă flexibilă, bine educată şi calificată. "Stimulentele nu mai sunt suficiente pentru a-i face pe tineri să se mute în altă ţară", potrivit lui Peter Verhoeven, CEO al Accor Germania, care face parte dintre unul din cele mai mari grupuri hoteliere din lume.

"Salariile nu sunt atât de ridicate în sectorul hotelier ca să fie singurul motiv pentru care să părăseşti ţara de origine, de asemenea, trebuie pus în ecuaţie şi costul ridicat al vieţii din Germania", a completat acesta. Locurile de muncă în sectorul serviciilor nu mai sunt deosebit de atractive în Germania pentru că salariile sunt mai mici în comparaţie cu cele din alte ţări din UE.