Brokerii văd preţul la Fondul Proprietatea tot în jos

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 17.02.2011

Bursa a crescut joi cu 0,69%, însă acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 2,28%, consecutiv pentru a şaptea şedinţă, şi au atins un nou minim de la listare, în condiţiile în care oferta a depăşit cererea de peste trei ori.

În ultimele şapte sesiuni, preţul acţiunilor FP a scăzut cumulat cu 7,9%.

Presiunea la vânzare a fost mai vizibilă de luni, când cotaţia a început să se apropie de pragul psihologic de 0,6 lei/titlu. La finalul zilei, acţiunile Fondului erau cotate la 0,5795 lei, preţ în scădere cu 2,28%. Deşi cele mai multe transferuri au fost realizate cu operaţiuni reduse de titluri, tranzacţiile de pe piaţa principală au însumat 29,1 milioane lei.

Totodată, cu acţiunile FP a fost realizată o tranzacţie specială în valoare de 5,8 mil. lei. Astfel, titlurile Fondului au avut un rulaj de 35 milioane lei (8,2 milioane euro), valoarea reprezentând 80% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 43,5 milioane lei (10,2 milioane euro).

Directorul general al Confident Invest, Nicolae Gherguş, crede că până la jumătatea anului acţiunile Fondului Proprietatea ar putea fi tranzacţionate la preţuri între 0,55 - 0,65 lei/titlu, întrucât va fi presiune la vânzare din partea celor care au fost despăgubiţi prin aceste acţiuni.

Totodată, el ia în considerare preţul la care s-au tranzacţioant acţiunile FP în ultimul an pe piaţa "gri", de 0,4-0,5 lei, dar şi un "premiu de lichiditate" datorat listării la bursă.

"FP are specific un free-float variabil, are un anumit tip de acţionar mic cu expectaţii majore de la listarea la bursă, prin prisma căreia mulţi aşteptau ca preţul să atingă valoarea nominală şi mai are un administrator de excepţie, dar care cu siguranţă nu poate să facă minuni în primii trei ani de la preluarea mandatului. Însă până la urmă din perspectiva investitorului la bursă FP este o companie ca oricare alta, dependentă în bună măsură de acţiunile Petrom şi de alte câteva companii, mare parte din ele nelistatate şi, mult mai rău decât acest fapt, aflate în proprietatea statului român", a declarat Gherguş.

Spre deosebire de titlurile Fondului, majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,68%, iar SIF-urile au închis pe minus cu 0,29%. Unii investitorii au vizat încă din primele minute titlurile Oltchim (OLT) şi au ridicat preţul cu 15%, maximul admis pentru cele mai multe acţiuni de la BVB. Astfel, preţul a urcat la 0,2346 lei şi au rămas la acest nivel până la închidere. Brokerii nu au o explicaţie pentru creşterea înregistrată de aceste titluri, întrucât compania nu a anunţat niciun eveniment care să determine un interes atât de ridicat.

"Personal am obosit să mai urmăresc Oltchim şi cu atât mai puţin să fac aprecieri asupra evoluţiei acţiunilor sau a fundamentelor companiei. Pentru majoritatea brokerilor din generaţia mea, de când s-a listat pe bursă Oltchim este compania cu cele mai frumoase bugete şi promisiuni şi printre cele mai dezamăgitoare rezultate financiare", a comentat Gherguş. La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 0,8%.