"Campionii" Bursei şi-au revenit mai repede decât economia

Autor: Andrei Chirileasa 17.02.2011

Primele 10 companii nefinanciare de pe Bursă au raportat anul trecut afaceri în creştere faţă de 2009, lideri fiind firmele din industrie, energie şi farma.



Creşterea consumului de energie electrică şi gaze naturale pe fondul revenirii producţiei industriale, avansul puternic al exporturilor, dar şi creşterea preţului petrolului şi al metalelor pe pieţele internaţionale au făcut ca primele zece mari companii de pe Bursă să raporteze anul trecut afaceri în creştere, deşi per ansamblu economia a avut al doilea an de scădere.

Primele 50 de companii nefinanciare de pe Bursă (fără bănci şi SIF-uri) au înregistrat afaceri cumulate de 21,3 mld. lei (5 mld. euro), în creştere cu 15% faţă de 2009, în condiţiile în care Petrom, cea mai mare companie locală, nu şi-a publicat încă rezultatele.

Explicaţia pentru evoluţia mai bună a companiilor listate în raport cu economia este faptul că pe Bursă nu sunt reprezentate sectoare economice importante, cum ar fi comerţul, care anul trecut a consemnat una dintre cele mai mari scăderi pe fondul reducerii consumului, dar sunt multe companii din sectoarele energetic şi industrial, care au avut evoluţii pozitive datorită revenirii economiilor din Uniunea Europeană şi a exporturilor.

"Companiile de pe Bursă au fost mai dinamice. Aceste companii s-au ajustat primele, încă de la finele lui 2007, dau din primul trimestru al lui 2008 şi era normal să revină pe plus un pic mai repede decât restul economiei", a declarat Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă pe piaţa de capital KTD Invest.

Investitorii de pe Bursă au anticipat aceste creşteri, drept dovată că anul trecut companii precum Transgaz, Azomureş sau Compa au înregistrat printre cele mai mari creşteri din piaţă. Analiştii consideră că, în general, rezultatele pozitive raportate erau luate în calcul de investitori, iar acum miza o reprezintă identificarea sectoarelor care vor fi performante în 2011.

"Noi vedem pentru acţiunile lichide anul 2011 mai bun decât 2010, chiar şi în cazul băncilor", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR-Erste.

Producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş (AZO) a fost una dintre puţinele companii care au surprins piaţa prin rezultatele raportate, având o creştere de peste 60% a afacerilor şi cel mai mare profit din istoria companiei, de 35 mil. euro.

Şi rezultatele Transgaz (TGN) au determinat creşterea acţiunilor pe Bursă, după ce compania a raportat un profit record de 86 mil. euro, cu 23% mai mare decât în 2009.

Companiile care au raportat rezultate în creştere în 2010 şi-ar putea îmbunătăţi rezultatele şi în acest an, în timp ce sectoarele care au suferit contracţii, cum ar fi cel financiar sau construcţiile, ar putea suferi în continuare, spun analiştii.

Companiile industriale cu o pondere ridicată a producţiei pentru export, cum sunt producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş (AZO) sau cel de componente auto Compa Sibiu (CMP) au raportat unele dintre cele mai mari creşteri ale rezultatelor financiare de pe Bursă.

Firmele din sectorul energetic şi de utilităţi, precum Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), dar şi cele din sectorul farmaceutic, precum Antibiotice (ATB), Zentiva (SCD) sau Biofarm (BIO), au raportat la rândul lor afaceri în creştere.

"Exceptând băncile, în general companiile cele mai lichide au confirmat anul trecut, iar anul acesta noi vedem rezultate şi mai bune. Antibiotice este poziţionată excelent pe exporturi, Biofarm are creştere şi pe volume, Transelectrica are potenţial pe baza creşterii tarifului, iar în industria prelucrătoare unde domină exporturile, cred că rezultatele vor fi cel puţin la nivelul lui 2010, deoarece economiile din Europa Centrală şi de Est vor beneficia de creşterea solidă a economiei Germaniei", explică Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR-Erste.

Şi Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă KTD Invest, crede că în acest moment se întrevede ca firmele cu rezultate bune în 2010 să-şi continue evoluţia pozitivă şi în acest an.

"Nimeni nu se mai teme de un double dip în acest moment. Statistic vorbind, ar trebui ca anul acesta să fie relativ bun pentru aceste companii", spune el. Panait nu vede însă o revenire pentru companiile financiare şi nici pentru segmentul de construcţii din cauza creditării îngheţate şi a ofertei ridicate pe segmentele de birouri şi locuinţe.

De altfel, cu puţine excepţii, companiile de construcţii şi producătorii de materiale de construcţii au fost anul trecut printre cei mai mari perdanţi de pe Bursă la nivelul cifrei de afaceri. Singura excepţie este producătorul de ţevi şi profile din PVC Teraplast Bistriţa (TRP), care a reuşit să crească pe fondul cererii mai ridicate pe segmentul lucrărilor de infrastructură.