YouTube Symphony Orchestra, marea improvizaţie

Ziarul Financiar 17.02.2011

Aventura a început în luna martie a anului trecut, când, pe site-ul celei mai mari comunităţi distribuire a videoclipurilor din întreaga lume, YouTube, a apărut anunţul de constituire a unei orchestre, YTSO, care urma să păşească din virtual în real cu prilejul unui concert extraordinar organizat la Sydney. Originala iniţiativă are ca scop declarat nu doar reunirea unor muzicieni din toate zările, ci şi, mai ales, reconcilierea internauţilor de pretutindeni cu genul clasic.

Provocarea era adresată profesioniştilor şi talentaţilor în materie de muzică de pe tot globul, aceştia urmând să-şi depună candidaturile până în luna noiembrie 2010. Solicitările de înscriere, sosite din 46 de ţări, au început să curgă. Fiecare aspirant a pregătit un filmuleţ de trei minute, în care interpreta un pasaj solistic la alegere sau o improvizaţie pe o temă dată de compozitorul Mason Bates.

La sfârşitul lui noiembrie 2010, un juriu de experţi, constituit din muzicieni de la London Symphony Orchestra, Filarmonica din Berlin şi Orchestra Simfonică din Sydney, s-a reunit spre a opera o primă selecţie a acestor secvenţe video. Din cele câteva mii de postări, au fost reţinuţi pentru finală, ca în filmul cu eroii spartani, doar 300. Aceştia au fost decimaţi, preţ de o săptămână, de votul nemilos (şi, vai, inevitabil diletant) al internauţilor. Cei cernuţi online au primit aprobarea cu adevărat finală a dirijorului Michael Tilson Thomas, adică prestigioasa baghetă care va dirija pe 20 martie, după o săptămână de repetiţii, concertul de la Sydney.

Candidaţii rămaşi după ultima selecţie au fost 101, ca în filmul despre dalmaţieni. Cu vârste cuprinse între 14 şi 49 de ani, provenind din circa 30 de ţări, ei au cântat, pe clipul de promovare, la tot soiul de instrumente, de la cele clasice, la cele mai bizare sau neaşteptate (în contextul unei partituri clasice), cum ar fi guzheng-ul chinez, chitara electrică sau chiar... vuvuzela. Şi se vor dezlănţui simfonic, într-un film cu şi despre ei înşişi, care va avea, probabil, milioane de accesări pe net.

Ce-are bombeul cu Coloseul?

După marea restaurare din 1990, Coloseumul din Roma (intrat în rândul celor "7 noi minuni ale lumii", alături de oraşul Petra din Iordania, Marele Zid Chinezesc, Taj Mahal, Machu Picchu, Chichen Itza şi de statuia lui Iisus din Rio) se pregăteşte pentru o nouă operaţiune de cosmetizare generală, ca urmare a deteriorărilor produse în ultimele două decenii de afluenţa de public (circa 5 milioane de vizitatori anual).

Gigantica operaţiune de restaurare a celei mai ample şi mai geniale, inginereşte şi arhitectural vorbind, incinte de "entertainment" a Imperiului Roman va fi posibilă graţie sponsorizării provenite de la negustorul de pantofi de lux Tod's, care va achita integral nota de plată (adică, se pare, potrivit calculelor preliminare, 25 de milioane de euro, din care o treime vor fi deduşi pe cale fiscală). Miliardarul Diego della Valle (foto 2), preşedintele şi fondatorul societăţii Tod's, a declarat, spre liniştirea turiştilor, dar şi a megieşilor romani: "Nu veţi vedea niciun poster uriaş cu pantofii mei agăţat de monument". Omul este mândru de ceea ce urmează să facă şi susţine că: "Întreprinderi precum cea pe care o conduc, care au mii de angajaţi, trebuie să devină ambasadoarele conceptului Made in Italy. Trebuie să dea un semnal puternic întregii ţări!"

Acordul între pantofarul de lux şi Ministerul Bunurilor Culturale a fost semnat la sfârşitul lunii ianuarie, urmând ca, la începutul lunii martie, să fie lansate licitaţiile pentru lucrări. Operaţiunea va presupune patru tipuri de acţiuni, derulate simultan timp de 36 de luni: restaurarea hipogeului (11 milioane de euro), adică vasta structură subterană a Coloseumului; introducerea unui nou sistem de iluminare; refacerea grilajelor care înconjoară monumentul; şi, mai ales, construirea unui centru de servicii turistice (case de bilete, librărie şi magazin de suveniruri, toalete etc.) plasat în exteriorul teatrului (ca să nu interfereze cu estetica sitului), în preajma Arcului lui Constantin, şi care va măsura 2.500 de mp.