În Orientul Mijlociu până şi bogaţii protestează

Autor: Livadariu Andreea 17.02.2011

Deşi este o ţară bogată, Bahrainul se confruntă cu proteste violente precum cele care i-au dărâmat pe liderii Egiptului sau Tunisiei, ţări care sunt însă mult mai sărace.

PIB-ul/capita în Bahrain este de 19.641 de dolari, comparativ cu 2.700 de dolari în Egipt sau 4.150 de dolari în Tunisia.

O situaţie similară este şi în Libia, ţară bogată în petrol, unde indicatorul este de 12.000 de dolari.

"Nu se poate vorbi de teoria conspiraţiei, adică de implicarea agenturilor străine, chiar dacă motivaţia protestelor nu pare clară la o primă vedere", este de părere analistul politic Cristian Pârvulescu.

"Istoria ne-a arătat că niciuna din revoluţiile americană, chineză, rusă ori franceză nu a beneficiat de un program politic foarte închegat, elitele avansând pretenţii eclectice."

Protestatarii din ţările nord-africane şi din Orientul Mijlociu cer acelaşi lucru, plecarea celor aflaţi la conducerea ţărilor de zeci de ani, chiar dacă motivele pentru care fac acest lucru diferă.

În Egipt şi Tunisia cauzele revoltelor populare au fost lipsa oportunităţilor economice şi şomajul ridicat, în timp ce în Bahrain problemele izvorăsc din faptul că populaţia este în proporţie de 70% şiită, în timp ce conducerea ţării este sunită.