Opinie Mircea Sarbu: Ce stim despre pisicile egiptene?

Autor: Mircea Sarbu 20.02.2011

Evenimentele din Egipt au pus inca o data in evidenta puterea internetului, chiar daca (sau tocmai pentru ca) autoritatile au incercat, in premiera mondiala, sa-l blocheze total. Am aflat astfel ca egiptenii sunt mult mai conectati decat credeam. Si nu doar ei.

Cu doar doua saptamani in urma am scris in aceasta pagina despre cartea lui Evgeny Morozov "The Net Delusion", care incearca sa sustina ideea ca puterea internetului in promovarea libertatii si democratiei este o iluzie. Autorul chiar pluseaza: internetul este mai degraba o arma in mana guvernelor represive. M-am bazat mai mult pe argumentele lui Cory Doctorow pentru a sustine contrariul, dar intre timp am primit chiar din jurnalele de stiri o demonstratie elocventa. Daca puterea internetului nu face doua parale, de ce guvernul egiptean a incercat sa opreasca total accesul la retea in timpul recentelor demonstratii?

Povestea acestei blocade digitale este cu totul speciala, pentru ca este pentru prima data in istorie cand o putere politica incearca sa inchida total accesul la internet si la telefonia mobila. Se stie ca autoritatile din China, Iran sau alte tari cu regimuri autoritare sau represive cenzureaza sau limiteaza accesul, dar niciuna nu a dorit sa blocheze tot traficul (nu punem la socoteala Coreea de Nord, unde internetul pur si simplu nu exista). Thailanda si Tunisia au taiat accesul la siturile de stiri si la retelele sociale in timpul tulburarilor, insa blocada totala este o problema tehnica foarte complexa.

Avand in vedere ca totul a cazut deodata (in doar 13 minute o tara a disparut din internet), este indiscutabil ca guvernul egiptean a avut un plan foarte bine pus la punct. Nu voi insista pe detaliile tehnice, dar merita amintit ca retelele de telefonie mobila au fost oprite chiar de operatori (protocolul cu guvernul egiptean prevede aceasta posibilitate) si ca un singur ISP din zece a ramas activ: Noor Data Networks, care foloseste un cablu submarin operat de Telecom Italia. Dar se pare ca "scaparea" a fost intentionata, pentru ca Noor deserveste bursa egipteana si, probabil, alte servicii strategice si bine protejate - nu-mi imaginez ca, de pilda, serviciile secrete au ramas in bezna. Citiţi opinia integrală a lui Mircea Sârbu pe www.businessmagazin.ro