Harta hotelurilor de cinci stele: de la 12 hoteluri în Bucureşti la Binder Bubi din Sighişoara şi 2 unităţi în comunele Baciu şi Săcălaz

Autor: Mirabela Tiron 20.02.2011

Pe piaţa românească sunt aproape 3.600 de camere în hotelurile de cinci stele, adică în jur de 3% din numărul de camere existente în toate unităţile de cazare din ţară, cele mai multe camere cu numărul maxim de stele fiind prezente în Bucureşti.

"Numărul de hoteluri de cinci stele existente într-o ţară este un indicator al nivelului de dezvoltare. România nu este bine reprezentată în ceea ce priveşte camerele clasificate la cinci stele, mai ales dacă ne referim la oraşele din provincie", a declarat Lucian Marinescu, senior associate al companiei de consultanţă hotelieră Trend Hospitality.


Din lista Ministerului Turismului lipsesc şase hoteluri

Potrivit datelor de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale (MDRT), există doar 25 de hoteluri clasificate la cinci stele pe piaţa românească, însă baza de date a ministerului cu privire la unităţile de cazare din România nu este completă.

Hoteluri de cinci stele precum Epoque Hotel, deschis anul trecut în Capitală, chiar şi hotelul Rex din Mamaia nu sunt incluse în baza de date transmisă de MDRT la solicitarea ZF. Datele din piaţă arată de fapt 31 de hoteluri clasificate la cinci stele. Dezvoltarea unei camere hoteliere clasificată la cinci stele costă între 100.000 de euro şi 120.000 de euro, potrivit lui Marinescu.

Statistici oficiale cu privire la valoarea businessului hotelurilor de cinci stele din ţară nu există, însă dacă luăm în calcul un tarif mediu de 100 de euro pe cameră şi un grad de ocupare mediu de 50%, atunci încasările anuale înregistrate de hotelurile de cinci stele se ridică la circa 66 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Dan Stoeac, administratorul hotelului de cinci stele Elysee din Săcălaz, unul dintre puţinele hoteluri din ţară dezvoltate într-o comună aflată la şapte kilometri de oraşul Timişoara, susţine că deşi hotelul are 20 de camere, este foarte greu ca unitatea să opereze la capacitate maximă.

"La sfârşitul anului trecut am avut un grad mediu de ocupare de 30%. Oamenii fug de hotelurile de cinci stele din cauza preţurilor", a declarat Stoeac. El a mai spus că tariful pe cameră variază între 70 de euro pentru o cameră dublă şi 150 de euro pentru un apartament cu jacuzzi. "De la jumătatea anului trecut nu s-a mai făcut nicio investiţie în hotel, încercăm să ne susţinem din ce producem."

Hotelul Elysee, deschis în 2008, este înregistrat pe compania Euro Land, deţinută de familia cipriotă Kyriakos.

Un alt manager de hotel de cinci stele, Iacob Florin, care administrează hotelul Binder Bubi din Sighişoara, deschis în 2009 de către omul de afaceri Gheorghe Călburean, proprietarul firmei de foraj petrolier Dafora Mediaş, a declarat că numărul de turişti pe care i-a primit hotelul anul trecut a fost în scădere cu 30-40%.

"Anul trecut s-a simţit clar un regres faţă de anul anterior. Cu toate că Binder Bubi este singurul hotel de cinci stele din Sighişoara, pe timp de iarnă, de exemplu, nu este uşor să ţinem hotelul deschis. Avem costuri foarte mari cu încălzirea, lumina, iar numărul clienţilor este în scădere", a spus Iacob Florin. El a mai precizat că majoritatea clienţilor care se cazează la hotel, unde o cameră standard costă 290 de lei pe noapte, sunt străini.

Călburean a construit hotelul de cinci stele pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, cu 52 de camere, 3 săli de conferinţa, 2 restaurante şi un spa. Valoarea investiţiei nu a fost făcută publică. Hotelul completează portofoliul companiei Dafora Turism, care include alte două unităţi hoteliere, o pensiune şi un motel.

Pe de altă parte, Nicolae Minea, proprietarul hotelului de cinci stele Hilton din Sibiu (fostul Palace Resort&Spa), care a investit 25 de milioane de euro în afilierea hotelului la lanţul hotelier internaţional Hilton, susţine că operarea sub un brand hotelier internaţional prezintă mai multe avantaje.

"Funcţionăm sub anumite standarde stabilite de lanţul hotelier. La hotelurile de cinci stele se cazează persoanele cu bani, bugetele acestora fiind mai puţin afectate de criză", a spus el, adăugând că numele de Hilton atrage mai mulţi turişti.

Deşi pe site-ul internaţional de rezervări booking.com apare că tariful unei camere duble este de 80 de euro de persoană pentru începutul lunii martie, de fapt acest preţ nu este unul standard. "Preţul se poate dubla foarte uşor. De exemplu acum, când avem hotelul aproape plin, cele patru camere libere se pot vinde la preţuri duble. Preţurile se schimbă automat în sistemul de rezervări", a spus el, adăugând că a trecut prin această experienţă când încerca să îşi rezerve o cameră la un hotel din New York. La două ore, tariful pe care îl văzuse pe un site de rezervări se dublase, potrivit lui Minea. Pentru anul trecut era estimată o cifră de afaceri de 5 milioane de euro la Hilton Sibiu. Proprietarul hotelului nu a precizat însă care au fost rezultatele de anul trecut.

Cele mai multe hoteluri afiliate la lanţuri internaţionale operează în Bucureşti.


Capitala, lider la investiţii

Cele mai mari investiţii în construirea de noi hoteluri de cinci stele s-au făcut în Capitală, unde anul trecut a fost livrat hotelul-boutique de cinci stele Epoque Hotel. În cel mai nou hotel de cinci stele din Bucureşti, care s-a deschis în noiembrie anul trecut, s-au investit 8 mil. euro. Hotelul-boutique, care are 45 de apartamente şi e situat în apropiere de grădina Cişmigiu, este deţinut de compania D&M Perfect Real Estate înfiinţată în 2004 şi controlată de Dan Claudiu Pârău.

Tot anul trecut proprietarii unităţilor de cinci stele au investit în modernizarea sălilor de conferinţe şi a restaurantelor pentru a atrage mai mulţi clienţi şi implicit pentru a creşte veniturile.

Spre exemplu, o investiţie de aproape 1,2 mil. de euro s-a realizat la hotelul JW Marriott. Şi hotelurile Crowne Plaza şi Athénée Palace Hilton au fost modernizate. George Copos, proprietarul celor două unităţi, a alocat 3,5 milioane de euro în deschiderea a două restaurante şi a unui bar în cadrul hotelului de cinci stele Crowne Plaza.

"În Bucureşti există multe hoteluri de cinci stele, numărul acestora fiind mai mare decât cel al hotelurilor de trei stele. În alte oraşe nu găsim nici măcar un hotel de cinci stele. Există un cerc vicios: investitorii nu fac hoteluri de cinci stele pentru că în acea destinaţie nu vin suficienţi turişti, dar pe de altă parte turiştii nu vor merge într-o anumită destinaţie tocmai pentru că nu există unităţi de cinci stele", spune Lucian Marinescu.