Vreme: Fără 1 mld. euro de la OTE, ieşim cu acţiunile Romtelecom pe bursă

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 20.02.2011

Statul român are în plan să listeze la bursă acţiunile pe care le deţine la Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă, dacă negocierile cu grupul elen OTE privind vânzarea pachetului de 46% din acţiuni eşuează, a declarat, potrivit Mediafax, ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme.

Ministrul comunicaţiilor susţine că statul va aştepta un răspuns din partea grupului OTE până la finele lunii martie. "Conform contractului de privatizare, Ministerul Comunicaţiilor a solicitat OTE prezentarea, până la finele anului 2010, a unei oferte de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupului elen", a declarat Vreme.

Ministrul comunicaţiilor a declarat că în eventualitatea în care grupul OTE va trimite o ofertă pentru acţiunile Romtelecom, aceasta va fi evaluată cu ajutorul a "mai mulţi analişti". Totuşi, dacă oferta e mai mică de 1 mld. euro, sunt puţine şanse ca tranzacţia să aibă loc, declară Vreme. "Aşteptăm oferta OTE. Dacă va fi apropiată de aşteptările noastre, vom vinde grupului elen acţiunile deţinute la Romtelecom, după ce în prealabil vom consulta mai mulţi analişti în privinţa ofertei. N-aş vinde în cazul unei oferte cu mult sub un miliard de euro."

Ministrul nu a explicat care este metoda prin care pachetul de 46% din acţiunile Romtelecom este evaluat la 1 mld. euro, iar întreaga companie la 2 mld. euro. Pe baza rezultatelor din 2009, respectiv un profit net de 27 mil. euro la afaceri de 788 mil. euro, Romtelecom a fost evaluată la 1,1 mld. euro, potrivit Anuarului Cele mai valoroase 100 de companii din România, realizat de Capital Partners şi ZF. Pachetul de 46% din acţiunile Romtelecom este evaluat de analiştii financiari din Grecia la "cel mult" 300 mil. euro, potrivit presei elene. Romtelecom a avut în primele nouă luni din 2010 venituri de 547 mil. euro şi un profit operaţional (EBITDA) de 123 mil. euro. Întregul grup OTE, cu venituri de 4,44 mld. euro în primele 9 luni din 2010, este evaluat la 3,8 mld. euro pe bursa din Atena.

Până în prezent poziţiile oficiale ale OTE şi ale grupului german Deutsche Telekom au fost rezervate. Grupul OTE a anunţat că va lua cea mai bună decizie în interesul acţionarilor, în timp ce oficialii DT şi-au exprimat îngrijorările legate de rentabilitatea unei asemenea investiţii, având în vedere preţurile mici şi competiţia dură de pe piaţa din România.

Unul dintre motivele pentru care OTE a amânat oferirea unui răspuns Bucureştiului până la finele lunii martie era legat de necesitatea grupului de a-şi refinanţa datorii scadente de 1,5 mld. euro. Compania a reuşit să ia un împrumut de 900 mil. euro de la un consorţiu de 16 bănci, rostogolindu-şi astfel datoriile fără cere bani de la Deutsche Telekom. Grupul a tras momentan doar 600 mil. euro din credit, diferenţa de 300 mil. euro rămânând la dispoziţia companiei.

Valerian Vreme susţine că statul român va ieşi pe bursă cu acţiunile Romtelecom dacă negocierile cu grupul OTE eşuează. "Dacă oferta OTE va fi inacceptabilă, vom intra pe piaţa de capital cu titlurile operatorului, proces în care ministerul va apela la serviciile unui consultant, ales în urma unei licitaţii." Vreme a adăugat că oficialii ministerului au avut întâlniri cu reprezentanţii mai multor bănci de investiţii, printre care Citibank, Goldman Sachs şi Rothschild privind posibila listare pe piaţa de capital a acţiunilor deţinute de stat la Romtelecom. Alegerea consultantului se va face împreună cu OTE, a precizat ministrul comunicaţiilor.

În 1998, Goldman Sachs a furnizat statului român servicii de consultanţă în procesul de vânzare a 35% din Romtelecom către OTE. De asemenea, Goldman Sachs a făcut parte, alături de CA-IB, ABN-AMRO şi Rotschild, dintr-un consorţiu care a depus, în noiembrie 2005, o ofertă pentru listarea acţiunilor Romtelecom pe bursă. Şi Citibank, împreună cu EFG Eurobank şi Ergasias, s-a înscris la licitaţia organizată de Ministerul Comunicaţiilor în urmă cu şase ani. Licitaţia a fost câştigată de consorţiul format din banca de investiţii Credit Suisse First Boston şi IEBA Trust, contractul fiind semnat în august 2006. Listarea nu a mai avut loc nici în 2008, nici în 2009.

Vreme a evocat, în premieră, şi necesitatea ca Romtelecom şi Cosmote să fuzioneze înaintea listării. "Între cei doi operatorii există numeroase sinergii şi, în cazul în care ar fuziona, noua entitate va deveni cel mai mare operator local de telecomunicaţii. În această variantă, interesul investitorilor pentru listare ar creşte."

O asemenea decizie poate fi luată, însă, doar de către grupul OTE, care deţine pachetul majoritar (70%) al operatorului de telefonie mobilă. Până în prezent, reprezentanţii grupului OTE au respins ferm ipoteza unei fuziuni între Romtelecom şi Cosmote sau între diviziile de telefonie fixă şi mobilă din Grecia. Pe de altă parte, Deutsche Telekom, care deţine 30% din OTE, a demarat asemenea operaţiuni de integrare între companiile de telefonie fixă şi mobilă pe unele pieţe.

Una dintre problemele cheie într-un eventual proces de fuziune între Romtelecom şi Cosmote ar fi valoarea la care ar fi realizată tranzacţia, şi astfel câte acţiuni ar deţine statul român din noua entitate.