Pagubele incendiului de la hotelul Rex al familiei Adamescu, acoperite de Astra Asigurări

Autor: Mirabela Tiron 20.02.2011

Incendiul izbucnit vineri seară la hotelul de cinci stele Rex din Mamaia, controlat de familia Adamescu, a distrus acoperişul, mansarda şi mobilierul din mai multe camere de la ultimul etaj al hotelului, valoarea pagubelor produse nefiind făcută publică. Costul pentru construcţia de la zero a unei camere de cinci stele se ridică însă la 100.000 de euro, potrivit datelor din piaţă.

"Nu putem face nicio declaraţie oficială", au transmis reprezentanţii hote­lului cu 102 camere, în care se cazează oameni de afaceri şi artişti precum Michael Bolton sau Julio Iglesias. În momentul producerii incendiului din cauza unui scurtcircuit, hotelul de cinci stele era închis turiştilor. Nici Carmen Adamescu nu a trimis un răspuns cu privire la acest incediu până la închiderea ediţiei ZF.

Cu toate acestea, potrivit surselor din piaţă, familia Adamescu şi-a asigurat hotelul la firma de asigurări pe care o deţine, Astra Asigurări. Afacerile ho­telului Rex, care a fost cumpărat de familia Adamescu în 2006 de la Viorel Păunescu şi nişte acţionari elveţieni în cadrul unei tranzacţii de 10 mil. euro, au fost în scădere cu 21% în 2009 faţă de anul anterior, până la 2,2 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Cu toate acestea, profitul hotelului s-a dublat în 2009, până la 230.000 de euro.

"Acest incendiu nu este un caz izolat în staţiunea Mamaia. Sunt foarte multe hoteluri de pe litoral care au nevoie de bani pentru modernizarea instalaţiilor electrice, dar şi a celor sanitare", a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale din staţiunea Mamaia.

Familia Adamescu mai controlează, prin firma Nova Trade, complexul co­mercial Unirea Shopping Center şi com­pania de asigurari Astra Asigurări. De asemenea, mai deţin acţiuni la retailerul IT Flamingo International.