Cum ajung gazele din Libia în Europa?

Autor: Roxana Petrescu 21.02.2011

Exporturile şi producţia de gaze naturale în Libia au crescut semnificativ odată cu punereea în funcţiune a conductei GreenStream. Proiectul are o lungime de 520 de kilometri şi leagă oraşul libian Mellitah de Gela în Sicilia Italia.

Costul construcţiei a fost de 6,6 miliarde de dolari, capacitatea conductei fiind de 10 miliarde de metri cubi pe an. Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, 2 miliarde de metri cubi sunt preluate de către francezii de la GDF SUEZ. Conducta a fost construită de italienii de la Eni şi de Compania Naţională de Petrol din Libia, fiecare parte deţinând în prezent câte 50% din proiect. Proiectul a fost inaugurat pe 7 octombrie 2004 de către premierul italian Silvio Berlusconi şi de Muammar Gaddafi.

Libia este un membru al OPEC iar economia întregii ţări se bazează în special pe exporturile de hidrocarburi.

Libia are cele mai mari rezerve dovedite de petrol din Africa, dar majoritatea analiştilor spun că ţara este nu este încă explorată suficient.

Cu un consum domestic de circa 280.000 de barili pe zi în 2009, Libia a avut exporturi de circa 1,5 milioane de barili pe zi. Cea mai mare parte a exporturilor se duc în Italia, Germania, Franţa şi Spania.

În Libia există cinci unităţi de rafinare.