Fondurile de pensii vor fi cu investiţiile la vedere. Vor prinde gustul investiţiilor la Bursă cei peste 5 milioane de viitori pensionari?

Autor: Roxana Pricop 21.02.2011

Investiţiile fondurilor de pensii, cu active de peste un miliard de euro şi cu potenţial de a deveni cei mai mari investitori la bursă în următorii ani, vor deveni informaţii publice de două ori pe an, după ce Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va aproba o serie de modificări aduse normelor de raportare şi transparenţă. Fiecare fond de pensii va fi obligat să publice de două ori pe an lista detaliată a investiţiilor.



Arbitrul pensiilor private vrea să crească vizibil transparenţa fondurilor şi să oblige administratorii fondurilor de pensii obligatorii şi facultative să publice structura detaliată a investiţiilor fondurilor la 31 decembrie, respectiv 30 iunie.

Măsura CSSPP vine în contextul în care legislaţia privind transparenţa a fost destul de îngăduitoare, lăsând mână liberă administratorilor cu privire la informaţiile pe care le pot face publice. Astfel că administratorii au preferat să nu facă publică structura detaliată a portofoliilor fondurilor, unii dintre aceştia refuzând chiar să le ofere contribuabililor, la cerere, motivând că deţinerile fondului sunt informaţii confidenţiale. Fiecare salariat este obligat să contribuie cu 2,5% din salariul brut la un fond de pensii privat, din martie 2011 contribuţia urmând să crească la 3%.

"În urmă cu doi ani, administratorii au obţinut o derogare de la norma de a publica lunar structura investiţiilor, însă după cum am văzut, administratorii au folosit această derogare pentru a-şi ascunde portofoliile şi am propus ca portofoliile să fie transparentizate la un interval suficient de timp faţă de data de referinţă. Am primit sesizări de la participanţi şi suntem în stadiu avansat cu o anchetă privind refuzul unor administratori de a oferi participanţilor situaţia detaliată a portofoliilor", a spus Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Proiectul de modificare a normelor privind raportarea şi transparenţa va fi supus dezbaterii publice până pe 28 februarie, conducerea CSSPP estimând că modificările vor fi aprobate la începutul lunii martie. Dacă modificările vor fi aprobate în forma iniţal propusă, atunci începând din 15 aprilie administratorii sunt obligaţi să publice pe propriul web site strucutura detaliată a investiţiilor fondului la 31 decembrie 2010, pentru situaţia portofoliului la 30 iunie 2011, data estimată fiind 15 august 2011, potrivit conducerii CSSPP. Măsura va alinia fondurile de pensii la nomele existente în industria fondurilor mutuale.

Administratorii, dispuşi să dea confidenţialitatea pe credibilitate

Confidenţialitatea informaţiilor şi protecţia în faţa riscului de a avea portofoliul copiat de concurenţă au fost argumentele cu care administratorii şi-au sprijinit refuzul de a face publice investiţiile detaliate ale fondurilor în ultimii ani. Cum activele fondurilor de pensii au depăşti pragul de 1 mld. euro, valoare considerată de referinţă, creşterea transparenţei devine însă o necesitate.

"Transparentizarea portofoliilor este o abordare firească şi va creşte credibilitatea industriei. Participanţii la fondurile de pensii trebuie să ştie în ce acţiuni, obligaţiuni sau depozite bancare le sunt investiţi banii. Aceştia îşi vor putea schimba fondul de pensii dacă nu îi convinge portofoliul sau dacă riscul asumat de administrator prin investiţiile făcute este prea ridicat", a spus Mihail Ion, preşedintele societăţii de administrare Raiffeisen Asset Management - aministratorul fondului facultativ Acumuluare.

Mai mult, după iniţiativa comisiei, administratorii încep să descopere avantajele aduse de transparenţă.

"Publicarea cu un decalaj în timp diminuează pericolul unei copieri a portofoliului. Este bine-venită iniţiativa comisiei şi cred că chiar dacă nu ar fi existat, la un moment dat unii dintre administratori ar fi spart gheaţa şi ar fi făcut publice portofoliile tocmai pentru a se diferenţia de restul pieţei", a spus Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii.

Un alt efect al transparentizării portofoliilor de pensii va fi creşterea gradului de educaţie financiară pentru o populaţie pentru care investiţiile şi administrarea averii financiare reprezintă adeseori concepte exotice.