Protestele din Orient au aruncat în aer strategii geopolitice vechi de decenii

Autor: Livadariu Andreea 21.02.2011

Alianţele şi strategiile care au definit până acum relaţiile SUA şi ale UE cu zona Orientului Mijlociu suferă modificări drastice pe măsură ce tot mai multe ţări guvernate de regimuri autoritare sunt presate de populaţie să accepte tranziţia către regimuri caracterizate de justiţie liberă, oportunităţi economice pentru tineri şi drepturi fundamentale respectate, scrie The Wall Street Journal.

Pentru mai bine de două decenii, strategia SUA în regiune a arătat astfel: o pace solidă între Egipt şi Israel, pilonii americanilor în regiune, monarhii proamericane stabile în cei mai importanţi producători de petrol din zona Golfului Persic şi susţinerea unor regimuri autocratice în nordul Africii, în funcţie de interese.

Acum însă, situaţia tensionată care se extinde de la o ţară la alta şi care a luat prin surprindere atât diplomaţia americană, cât şi pe cea europeană, scoate la suprafaţă probleme structurale care există de mult timp şi care au determinat populaţia să iasă în stradă pentru a-şi face vocea auzită.

Epoca televiziunii prin satelit, a internetului şi a reţelelor de socializare a îngreunat capacitatea liderilor autoritari de a gestiona provocările unei revolte în masă. Cel mai elocvent exemplu este Egiptul, unde protestele iniţiate pe internet au dus la căderea liderului Hosni Mubarak, un aliat de bază al americanilor în regiune pe parcursul regimului său de 30 de ani.

Regimurile politice ale Orientului Mijlociu, aşa cum s-au configurat după 1970, când Marea Britanie a transferat prin decolonizare protectoratul către SUA, îşi schimbă în prezent paradigmele, dat fiind că strategiile politice sunt răsturnate de revoltele populare.

Era decolonizării s-a încheiat cu negocierile de la Camp David dintre Egipt şi Israel, la acordul de pace aderând ulterior şi Iordania.

Aceste acorduri au fost susţinute de ajutoare financiare masive din partea Statelor Unite, fapt care i-a asigurat o poziţie solidă în regiune.

"Toate statele merg în direcţia unei tranziţii. Pot Statele Unite să se impună în mod uniform? Va fi dificil", este de părere Emile Hokayem, analist pentru Orientul Mijlociu din cadrul Institutului Internaţional pentru Studii Strategice din Bahrain.

Într-adevăr, formulele strategice care au dictat politica ţărilor din Orientul Mijlociu timp de trei decenii se modifică rapid acum, mare parte din ele nemaigăsindu-şi aplicabilitatea.