Guvernul trebuie să schimbe până pe 15 martie legislaţia bancară

Autor: Iulian Anghel 21.02.2011

Guvernul trebuie să modifice până la jumătatea lunii martie legislaţia privind capitalul instituţiilor de credit şi garantarea depozitelor bancare pentru a lărgi spaţiul de manevră al Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB) în cazul restructurării instituţiilor financiare aflate în dificultate.

Modificarea legislaţiei bancare este unul dintre angajamentele asumate de România în cadrul acordului stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană.

FGDB va putea să împrumute bani de la Trezoreria statului, ca sursă alternativă de finanţare, pentru a despăgubi deponenţii în cazul intrării în incapacitate de plată a unei bănci locale, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea statutului instituţiei. Măsura vine după ce din ianuarie limita de despăgubire a deponenţilor a fost majorată de la 50.000 de euro la 100.000 de euro.

Împrumuturile de la Trezoreria statului pot fi accesate în eventualitatea în care Fondul nu ar avea suficiente rezerve pentru a acoperi plata compensaţiilor, iar sursa acestora va fi reprezentată de veniturile din privatizarea companiilor de stat. În acest moment, aceste fonduri sunt practic zero.

Totodată, statutul Fondului va fi modificat pentru a permite utilizarea resurselor administrate de instituţie în scopul facilitării măsurilor de restructurare în cazul băncilor aflate sub administrare specială, respectiv pentru transferul de depozite în cazul în care o astfel de operaţiune ar genera costuri mai mici decât plata directă a compensaţiilor.

"Implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor în finanţarea, inclusiv prin emiterea de garanţii, a transferului integral al depozitelor eligibile la garantare asigură accesul neîntrerupt al deponentului la sumele reprezentând depozite garantate, cu implicaţii pozitive inclusiv prin reducerea probabilităţii ca deponenţii să-şi retragă depozitele în cazul instituirii măsurii de administrare specială", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Un alt proiect legislativ publicat de Ministerul de Finanţe vizează şi întărirea atribuţiilor administratorului special desemnat pentru o instituţie de credit aflată în dificultate, astfel încât acesta să implementeze mai rapid măsurile privind transferul de depozite sau vânzarea de active. Totodată, noua legislaţie reglementează relaţiile dintre Banca Naţională şi Autoritatea Bancară Europeană, o autoritate de reglementare nou-creată la nivelul Uniunii Europene, printre atribuţiile căreia se numără şi păstrarea unei evidenţe a tuturor instituţiilor de credit din statele membre ale UE.

Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere publică, BNR va trebui să notifice Comisiei Europene şi Autorităţii Bancare Europene orice autorizaţie acordată unei instituţii de credit, orice retragere de autorizaţie, precum şi măsurile luate pentru protejarea deponenţilor şi investitorilor în cazul unei bănci intrate sub administrare specială.

Ce se schimbă?

n Fondul de Garantare a Depozitelor (FGDB) va putea împrumuta bani de la Trezoreria statului pentru a despăgubi deponenţii unei bănci intrate în incapacitate de plată.

n Resursele Fondului vor putea fi utilizate pentru transferul de depozite dacă o asemenea operaţiune ar fi mai puţin costisitoare decât plata directă a compensaţiilor.

n BNR va raporta la Bruxelles orice autorizaţie acordată unei instituţii de credit, orice retragere de autorizaţie, precum şi măsurile luate pentru protejarea deponenţilor.