Sfârşitul unei ere: Ruttenstorfer, cel care a cumpărat Petrom, pleacă. Vine Roiss, omul care va influenţa operaţiunile celei mai mari companii din România

Autor: Roxana Petrescu 21.02.2011

După un mandat de aproape un deceniu, şeful OMV, proprietarul Petrom, va preda ştafeta adjunctului său



În aproape o lună, Wolfgang Ruttenstorfer, 61 de ani, omul care a cumpărat cea mai mare companie din România, Petrom, se va retrage de la şefia OMV, după un mandat de aproape zece ani la conducerea grupului petrolier austriac. Mâine Petrom şi OMV anunţă ultimele rezultate financiare sub conducerea lui Ruttenstorfer.

Austriecii Ruttenstorfer şi Andreas Treichl, CEO al Erste Group, pot fi consideraţi cei mai puternici executivi din România având în vedere că Petrom controlează circa 40% din distribuţia de carburanţi, iar BCR stăpâneşte 20% din piaţa bancară. De altfel, cei doi sunt şi preşedinţi ai consiliilor de supraveghere ai Petrom, respectiv BCR, forme de organizare instituite după privatizarea celor două companii, prin care este urmărită îndeaproape performanţa directorilor executivi.

Potrivit datelor din 2009, Petrom reprezenta circa 17% din afacerile OMV, compania locală având mai bine de jumătate din rezervele de hidrocarburi controlate de austrieci, în timp ce în cazul Erste, aproape 10% din active sunt reprezentate de cele ale BCR. Dincolo de Petrom, zone precum nordul Africii, Orientul Mijlociu, zona Caspică, Australia şi Noua Zeelandă completează portofoliul de explorare şi producţie al OMV.

Mai mult, Petrom este singurul producător de petrol şi gaze din România, acoperind jumătate din producţia de gaze naturale, iar Banca Comercială Română este principalul finanţator al bugetului de stat.

Plecarea lui Ruttenstorfer de la vârful OMV a fost anunţată încă de la sfârşitul lunii martie 2009, atunci când s-a decis prelungirea mandatului său până în aprilie 2011, concomitent cu desemnarea lui Gerhard Roiss pentru funcţia de director general executiv al grupului după această dată. Roiss, 59 de ani, este în prezent director general adjunct şi şef peste divizia de rafinare, marketing şi petrochimie. De altfel, chiar Ruttenstofer recunoştea recent că pasul cheie în extinderea OMV a fost preluarea Petrom.

Analiştii sunt de părere că achiziţia celei mai mari companii locale a fost practic singurul succes al campaniei de achiziţii iniţiată de Ruttenstorfer în contextul în care bătăliile cu ungurii de la MOL şi cu grupul austriac energetic Verbund au fost pierdute rând pe rând.

Privatizarea Petrom este şi în acest moment una dintre cele mai controversate decizii luate de statul român, mai ales în contextul care în prezent goana după resurse a devenit mai dură ca niciodată. În 2004, cu numai 669 de milioane de euro, austriecii de la OMV au reuşit în timpul guvernării lui Adrian Năstase să ia cea mai mare companie din România, cu rezerve, rafinării şi cu cea mai extinsă reţea de benzinării. În ciuda atuurilor indiscutabile, Petrom era în vremea în care era administrată de stat o afacere cu pierderi de 240 de milioane de euro, peste 50.000 de angajaţi, cu afaceri de numai 2 miliarde de euro şi cu nevoi uriaşe de investiţii. OMV avea în 2004 numai 6.500 de angajaţi, dar avea afaceri de 10 miliarde de euro şi un profit net de 642 de milioane de euro.

Prima decizie luată de OMV în legătură cu Petrom, şi poate măsura cu cel mai mare impact asupra clienţilor, a fost liberalizarea preţurilor la pompă şi legarea acestora de evoluţia cotaţiilor internaţionale şi a preţurilor la petrol. În ianuarie 2005, Petrom anunţa pentru prima data "politica de preţuri care reflectă concurenţa de pe piaţă, asemănătoare celei practicate în ţările din cadrul Uniunii Europene". Atunci, un litru de benzină fără plumb costa 2,9 lei, iar unul de motorină era 2,69 lei. Tot atunci, barilul de petrol era sub 40 de dolari. Acum petrolul a depăşit din nou pragul de 100 de dolari, iar litrul de benzină a ajuns la peste 5 lei.

Compania a făcut profit consistent din primul an de administrare austriacă şi a devenit cel mai mare contribuitor la bugetul de stat, având activităţi care cuprind azi inclusiv producerea de energie din surse convenţionale şi regenerabile. La finalul lui 2009, Petrom avea afaceri de peste 3 miliarde de euro şi un profit net de circa 326 de milioane de euro. Analiştii din piaţă sunt însă dispuşi să arate şi părţile slabe ale mandatului omului care a cumpărat Petrom de la statul român.

"Sincer, sentimentul din piaţă privind managementul OMV este unul destul de negativ. În afară de Petrom, OMV are o listă lungă de tranzacţii eşuate incluzând Verbund (grup energetic austriac), MOL (grup petrolier ungar) şi chiar Petrol Ofisi (companie turcească pe care OMV a dat un miliard de euro), tranzacţie care deşi a reuşit recent, a durat mult şi a costat la fel de mult, deşi OMV era singurul ofertant. Schimbarea de management este bună, dar nu cred că va aduce schimbări majore", spune un analist financiar austriac specializat în domeniul petrolului şi gazelor.

Astfel, singura mare realizare a mandatului lui Ruttenstorfer a fost achiziţia Petrom de la autorităţile române, ungurii de la MOL de exemplu nefiind dispuşi să cedeze controlul celei mai importante companii pe care o au.

"Cu Gerhard Roiss preluând conducerea OMV începând cu 1 aprilie, grupul va arăta dacă va fi în stare să-şi ducă mai departe strategia de expansiune în sud-estul Europei aşa cum intenţiona. Nu numai că OMV trebuie să intre pe segmentul de rafinare din Turcia astfel încât să justifice preţul mare plătit pentru Petrol Ofisi, dar şi Nabucco, proiect în care OMV este principalul actor, intră într-o fază decisivă de dezvoltare şi va avea nevoie de o decizie în următoarele 12 luni pentru a supravieţui", spune Philipp Chladek, analist în cadrul grupului Raiffeisen.

La rândul lor, alţi analişti financiari spun că plecarea lui Ruttenstorfer lasă OMV-ul cu o nevoie enormă de a atrage lichidităţi după toate achiziţiile făcute.

"Cred că una dintre principalele provocări pentru Roiss va fi identificarea unor resurse de finanţare, fie prin majorări de capital, fie prin alte metode, pentru a putea fi susţinute achiziţiile costisitoare pe care grupul le-a făcut în ultima vreme", crede Thomas Unger, analist în cadrul Erste Bank.

Potrivit acestuia, piaţa nu trebuie să se aştepte la modificări majore de strategie după această schimbare de CEO, mai ales în contextul în care atât Ruttenstorfer, cât şi Roiss au făcut parte din aceeaşi echipă de management.

"Ruttenstorfer şi Roiss au fost în aceeaşi echipă de management de ceva vreme, aşa că nu cred că vom vedea schimbări de strategie majore pe termen lung. Cred că Roiss va duce mai departe planul de investiţii creionat de actuala echipă de management la sfârşitul anului trecut", mai spune Unger. Potrivit reprezentantului Erste, nu plecarea lui Ruttenstorfer de la şefia OMV este ştirea în Austria, ci modul în care va evolua grupul petrolier sub conducerea lui Roiss.

La rândul lor, reprezentanţii OMV nu dau detalii privind obiectivele pe care Roiss şi le va lua la început de mandat.

"Principalele obiective ale lui Gerhard Roiss vor fi anunţate pe 1 aprilie, dată la care îşi va începe mandatul în funcţie de CEO", a spus Michaela Huber, purtătorul de cuvânt al grupului OMV. Huber nu a precizat dacă după această schimbare de management Roiss îi va prelua locul lui Ruttenstorfer la vârful Consiliului de Supraveghere al Petrom, spunând că această decizie se va lua în cadrul adunării generale a acţionarilor.

OMV este controlat în proporţie de 31,5% de către statul austriac, 20% din titluri sunt deţinute de către o companie din Abu Dhabi, IPIC, iar restul se tranzacţionează pe Bursă.

Cine este omul care a luat Petrom

Wolfgang Ruttenstorfer s-a născut în Viena, în 1950, este căsătorit şi are trei copii.

n Venituri salariale în 2009: 2,59 milioane de euro

n Studii: Universitatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Viena

n 1985-1990: responsabil pentru strategia OMV în departamentul de planificare şi control

n 1990-1992: director departament marketing OMV

n 1992-1996: membru al directoratului OMV responsabil pentru finanţe, control şi chimie

n 1996-1997: membru al directoratului OMV responsabil pentru chimie, explorare şi producţie şi gaze

n 1997-1999: secretar de stat în Ministerul Finanţelor

n 2000: director general adjunct al OMV responsabil pentru finanţe şi gaze

n 2002: CEO al OMV

Cine este succesorul

Gerhard Roiss s-a născut în Linz în 1952. Este căsătorit şi are trei copii.

n Venituri salariale 2009: 2,11 milioane de euro.

n Studii: Economie la universităţile din Viena, Linz şi Stanford (SUA)

n 1990: director la nivel de grup pentru activităţile de marketing

n 1997: membru al directoratului OMV responsabil pentru plastice şi chimie

n 2000: preia responsabilităţile pentru divizia de explorare şi producţie

n 2002: director general adjunct al OMV, responsabil pentru rafinare, marketing şi petrochimie

n 2004: director general al OMV Rafinare şi Marketing GmbH.