Vimetco aduce în România bauxita din Sierra Leone

Autor: Adrian Cojocar 21.02.2011

Vimetco, firmă olandeză controlată de acţionari ruşi şi care deţine cel mai mare producător de aluminiu, Alro Slatina (ALR), intenţionează să-i transfere firmei Alum Tulcea (BBGA), pe care o controlează de asemenea, operaţiunile miniere de bauxită din Sierra Leone, cu o producţie anuală de circa 1,4 milioane de tone.

Sierra Leone este un stat din vestul Africii recunoscut pentru resursele de diamante, oxid de titan şi bauxită. Tranzacţia de peste 25 mil. dolari este una dintre puţinele în care o companie locală cumpă­ră operaţiunile din străinătate ale companiei-mamă şi vine să întărească operaţiunile desfăşurate de grup în România.

"Dacă propunerea va fi aprobată de acţionari, structura legală a grupului va reflecta structura integrată vertical a operaţiunilor din România", spun reprezentanţii Vimetco. Alum urmează să achiziţioneze firma Global Aluminium Limited, care deţine operaţiunile miniere de bauxită din Sierra Leone, tranzacţie finanţată parţial printr-un credit de la Raiffeisen de 25 mil. $. Transferul vine în contextul în care Alum îşi procură principala materie primă, bauxita, de la minele din Sierra Leone ale Vimetco şi care alimentează mai departe combinatul din Slatina cu alumină pentru producţia de aluminiu.