85% din populaţia Bucureştiului, afectată de poluare fonică. Vedeţi aici topul oraşelor cu cea mai mare poluare fonică

Autor: Dornescu Ioan Valeriu 22.02.2011

Peste 60% din populaţia oraşelor mari din România este afectată de poluarea fonică, Bucureştiul fiind oraşul cu procentul cel mai ridicat al locuitorilor expuşi zgomotului, de 85%, potrivit firmei de audit în domeniul măsurăriilor acustice Enviro Consult, informează Mediafax.

"La nivel naţional, în oraşele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2,9 milioane de persoane expuse la zgomot peste limita prevăzută în standardele de auditare, ceea ce înseamnă că pentru mai mult de 60% din populaţie calitatea vieţii este afectată considerabil de poluarea fonică", a declarat într-un comunicat Bogdan Lazarovici, director executiv şi acţionar al Enviro Consult.

Astfel, în oraşele mari sunt zone în care zgomotul depăşeşte 80 de decibeli, mult peste nivelul optim, de 50 de decibeli.

În comunicat se precizează că persoanele care locuiesc în blocurile cu ieşire la bulevarde şi în apartamentele de la etajele inferioare sunt cele mai expuse, iar oraşul din România cu cea mai mare pondere din populaţie afectată de poluarea fonică este Bucureştiul.

Enviro Consult citează date centralizate la nivel european.

Astfel, în topul celor mai poluate fonic oraşe din România sunt Bucureşti (85% din populaţie afectată), Constanţa (76%), Cluj-Napoca (64%), Braşov şi Ploieşti (61%), Galaţi (55%) şi Timişoara (49%). La polul opus, cel mai liniştit oraş este Iaşi, cu doar 16% din populaţie afectată de zgomot.