Urmează criza popcornului şi a mămăligii? Stocurile de porumb au atins minimul ultimilor 37 de ani

Autor: Bogdan Cojocaru 22.02.2011

Stocurile de porumb au ajuns la minimul ultimilor 37 de ani, semn că producătorii din întreaga lume nu reuşesc să acopere consumul în creştere, chiar dacă alimentele se scumpesc, iar suprafaţa însămânţată se măreşte, potrivit Bloomberg.

Agricultorii din întreaga lume au majorat producţia de grâu, orez şi cereale furajere cu 16% din 2000, însă nu reuşesc să acopere creşterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură din SUA.

Guvernul american estimează că stocurile mondiale de porumb echivalează cu 15% din necesar, cel mai redus nivel de după 1974.

Stocurile pentru toate tipurile de cereale se vor reduce cu 13% înainte de următoarea recoltă, prima scădere din 2007, anticipează Departamentul american pentru Agricultură. În 2007, creşterea preţurilor alimentelor a stat la baza a peste 60 de revolte în întreaga lume, în ţări precum Haiti şi Egipt.

Majorarea cererii provoacă penurii izolate de alimente şi accelerarea inflaţiei în statele în curs de dezvoltare, chiar dacă în această situaţie veniturile agricultorilor cresc.
"Va trebui să cultivăm mai mult anul acesta pentru a acoperi necesarul de alimente. Cererea mare pentru carne şi produse lactate susţine cererea pentru porumb şi soia", a declarat un producător american de cereale.