Cine e românul care i-a bătut pe Madonna, Michael Jackson şi Timbaland pe Youtube

Autor: Andrei Chirileasa 22.02.2011

La 25 de ani, Eduard Marian Ilie (cunoscut ca Edward Maya), a devenit cel mai în vogă artist român pe YouTube, cel mai mare site de videosharing din lume.

Videoclipul melodiei "Stereo Love", interpretată de Edward Maya şi Vika Jigulina a devenit primul clip românesc de pe YouTube care depăşeşte pragul de 100 de milioane de vizualizări, fiind mai vizualizat decât clipurile unor vedete consacrate, precum Madonna şi Michael Jackson, dar şi decât compoziţiile unora dintre cei mai în vogă cântăreţi americani, precum Timbaland sau Bruno Mars.

Eduard Ilie a absolvit şcoala de muzică George Enescu, fiind în prezent în ultimul an la Conservatorul din Bucureşti. Cariera sa a luat având în 2008, când a fost desemnat să producă albumul "No Tears" al trupei Akcent.

Următorul său proiect a fost colaborarea cu DJ-ul rus Vika Jigulina şi compozitorul Eldar Mansurov din Azerbaidjan, pentru piesa "Stereo Love", cu care a ajuns în topurile Billboard din Europa şi din SUA.

Videoclipul melodiei se situează în prezent pe locul 33 în topul celor mai vizualizate clipuri de pe YouTube ale tuturor timpurilor, cu peste 103 milioane de afişări, iar la categoria videoclipuri muzicale este pe locul 21, în condiţiile în care top 20 este dominat de cei mai în vogă artişti americani ai momentului: Justin Bieber (5 videoclipuri), Lady Gaga (4 videoclipuri), Rihana şi Miley Cyrus (câte 3 videoclipuri).
Următoarea prezenţă românească în topul YouTube este videoclipul Innei - "Hot", pe locul 140, cu peste 37 de milioane de vizualizări.
Cel mai vizualizat clip de pe Youtube este în prezent videoclipul melodiei "Baby" a lui Justin Bieber, cu peste 470 de milioane de vizualizări, urmat de Lady Gaga cu "Bad Romance" , cu 348 de milioane de vizualizări.