Rivalul rusesc al Google vrea 1 miliard de dolari din listarea la bursă

Autor: Magraon Andreea 22.02.2011

Yandex, cel mai folosit motor de căutare din Rusia, intenţionează să obţină 1 miliard de dolari din listarea la bursa NASDAQ în al doilea semestru al anului, relatează cotidianul rus Vedemosti.

Compania a angajat băncile Morgan Stanley şi Deutsche Bank să se ocupe de listarea la bursă.

Motorul de căutare a raportat afaceri de 410 milioane de dolari în 2010, 88% din venituri provenind din publicitate. Compania a avut intenţia de a se lista la bursă în 2008, dar planurile au fost amânate din cauza crizei financiare. Acum este momentul potrivit, relatează Vedemosti, care a amintit de finanţările obţinute de giganţi internet precum Facebook sau Twitter, dar şi listarea anunţată la bursă a Mail.ru, cel mai mare portal de internet din Rusia.

Înfiinţat în 1997, Yandex este una dintre puţinele companii care fac concurenţă Google, cel mai popular motor de căutare din lume, pe piaţa rusească. Yandex are o cotă de 50% pe piaţa rusească, 27% în Ucraina şi 24% în Kazahstan. Site-ul motorului de căutare atrage lunar în Rusia 54 de milioane de utilizatori şi 8,5 milioane de utilizatori pe telefonul mobil. Luna aceasta compania a fost intrat pe locul 26 în top 50 cele mai inovative companii din lume realizat de revista americană American Fast Company. Yandex s-a clasat înaintea unor giganţi precum IBM, Microsoft, CISCO şi Samsung.

Yandex este a doua mare companie de internet din Rusia care şi-a anunţat planurile de a se lista la bursă.

Mail.ru, cel mai mare portal de internet din Rusia, care deţine 10% din reţeaua de socializare Facebook, a anunţat în luna octombrie 2010 că intenţionează să se listeze la bursa de la Londra. Valoarea companiei era estimată la finele anului trecut la 5,7 miliarde de dolari.

Cei mai mari investitori ai Mail.ru sunt oligarhul rus Alişer Usmanov, acţionar şi la clubul britanic de fotbal Arsenal, şi Iuri Milner, actualul director executiv al grupului, şi omul de afaceri Grigori Finger. Mail.ru era cunoscut anterior sub numele Digital Sky Technologies.

Necunoscută în afara Rusiei până anul trecut, când a cumpărat 2% din acţiunile Facebook pentru 200 mil.

euro, Mail.ru a devenit unul dintre principalii investitori din Silicon Valley. Are acţiuni la ICQ, un serviciu de mesagerie, şi Zynga, producătorul de jocuri online.