După dictator, haosul

Autor: Catalina Apostoiu 22.02.2011

Libia ar putea deveni scena unui război civil, în condiţiile în care Muammar Gadhafi se luptă să-şi menţină controlul asupra ţării în contextul protestelor populare, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Dacă ar ceda puterea, Gadhafi ar lăsa în urmă o ţară cu puţine structuri politice pentru a asigura o tranziţie paşnică, aşa cum s-a întâmplat de exemplu în Egipt.

"Orice perioadă post-Gadhafi va fi dominată de nesiguranţă", declară Philip McCrum, analist pe Orientul Mijlociu. "Nu există o opoziţie organizată, nu există instituţii civile în jurul cărora oamenii s-ar putea aduna. Va dura foarte mult până când o nouă ordine politică va fi creată şi între timp tensiunile politice se vor intensifica,în contextul luptei pentru putere dintre triburi, armată, islamişti şi liberali", declară McCrum.

Saif al-Islam Gadhafi, unul din fiii liderului libian, a apărut recent pe postul public de televiziune, combinând ameninţările cu apelurile la calm, spunând că armata va asigura securitatea cu orice preţ.

Conform lui McCrum, discursul lui Saif al-Islam a spulberat orice speranţă a tinerilor libieni că acesta ar putea fi o forţă a reformei.

"Probabilitatea izbucnirii unui război civil este cea mai ridicată în Libia pentru că guvernul a pierdut controlul asupra unei părţi a teritoriului deţinut", a declarat Shadi Hamid din cadrul Brookings Doha Center.

"Benghazi a fost câştigat de opoziţie şi alte oraşe mai mici par a se îndrepta în aceeaşi direcţie. Regimul Gadhafi nu va tolera acest lucru."

Saad Djebbar, un avocat algerian care a apărat Libia în cazul Lockerbie, spune că Gadhafi trebuie să cadă. Potrivit acestuia, dictatorul şi-a redus cercul puterii la familie şi tribul din care provine în ultimii ani, îndepărtându-şi aliaţii şi triburile care l-au susţinut după ce a preluat puterea în 1969.

"Gadhafi va cădea luptând, iar libienii se vor măcelări între ei", a declarat Djebbar. Avocatul spune că puterile occidentale ar trebui să ia în considerare protejarea unor zone, cum ar fi estul Libiei, utilizând forţa aeriană.

"Gadhafi este asemeni unui animal încolţit: când este ameninţat atacă feroce", declară McCrum. "Este puţin probabil ca acesta să facă vreo concesie."

McCrum spune că se îndoieşte că armata libiană va juca rolul jucat de forţele armate din Egipt şi Tunisia, care au facilitat îndepărtarea de la putere a autocraţilor. "Armata nu va susţine o schimbare de regim ca în cazul Egiptului, ci va încerca să-şi apere propriile interese", declară McCrum.