Leul se decuplează de regiune şi câştigă teren în faţa euro

Autor: Liviu Chiru 22.02.2011

Leul a reuşit să se întărească până la nivelul la care se afla în august anul trecut, cotaţiile coborând ieri temporar pe piaţa valutară interbancară chiar sub pragul de 4,23 lei pentru un euro.

Aprecierea leului este din nou decuplată de evoluţia monedelor de pe pieţele vecine, care au pierdut teren în faţa euro, ceea ce alimentează speculaţiile privind posibile intervenţii discrete ale BNR.

Banca centrală a calculat ieri un curs de 4,2350 lei pentru un euro, cu 0,62 bani sub nivelul precedent. Acesta este cel mai scăzut nivel al cursului înregistrat de la sfârşitul lunii august anul trecut.

"Este posibil ca BNR să sprijine întărirea leului pentru a tempera aşteptările inflaţioniste", au comentat analiştii ING Bank. O altă ipoteză luată în considerare de dealeri sunt vânzările de valută din partea băncilor care au primit capital în valută de la acţionari.

Pe de altă parte, leul ratase mişcările de întărire regională din lunile trecute. Astfel, în timp ce leul abia a revenit la nivelul din august 2010, forintul maghiar bifa la începutul săptămânii o apreciere cu 3,5%, iar zlotul polonez cu 1,5%. Ambele monede au pierdut ieri teren în faţa euro, la fel ca în ultimele zile. Banca Centrală Europeană, care culege individual date de pe piaţa valutară, dar mai târziu decât BNR, a calculat ieri un curs de 4,2290 lei pentru un euro, cu 0,38 bani sub nivelul precedent.

"Monedele emergente europene, percepute de către investitori ca active riscante, au scăzut uşor. Leul a deschis la nivelul de 4,2325 lei pentru un euro, nu departe de maximul ultimelor cinci luni", au comentat dealerii Piraeus Bank.

De altfel, pe plan internaţional investitorii au preferat să se retragă spre activele considerate sigure, pe fondul prelungirii turbulenţelor din Orientul Mijlociu. Dolarul a câştigat teren în faţa euro, iar randamentele obligaţiunilor americane au scăzut. De asemenea, francul elveţian s-a întărit la cotaţii de 1,28 franci/euro, de la 1,31 franci/euro, unde se afla săptămâna trecută.

De altfel, randamentele titlurilor de stat româneşti au urcat uşor în ultimele zile, ceea ce arată un interes mai mic din partea investitorilor. Astfel, randamentul mediu cerut de cumpărători pentru obligaţiunile pe tre ani a urcat ieri la 7,35% pe an, de la 7,27% pe an la începutul săptămânii trecute, potrivit datelor publicate de BNR.