Comerciantul de cereale Ameropa: Preţul produselor agricole nu va scădea la vară, la noua recoltă

Autor: Gabriel Razi 22.02.2011

Cezar Gheorghe, directorul general al Ameropa, unul dintre jucătorii de pe piaţa comerţului cu cereale cu afaceri în România de 33 de milioane de euro, a declarat ieri că nivelul maxim istoric al preţurilor pentru produsele alimentare de bază este rezultatul creşterii populaţiei la nivel global, cât şi efectul creşterii cererii pentru produse alimentare de bază în Asia.

"Preţurile pentru produsele agricole de bază nu vor coborî în vara viitoare, la noua recoltă, pentru că există cerere. Apar ţări cu cerere mare care nu sunt în mod tradiţional mari importatori de cereale, printre care India, Pakistan sau Bangladesh", a declarat ieri Cezar Gheorghe în cadrul Forumului pentru Agricultură organizat de Finmedia.

În ultimele şase luni preţurile pentru produsele agricole de bază s-au încadrat pe o pantă puternic ascendentă. În ianuarie 2009, o tonă de porumb era tranzacţionată cu 173 de dolari, pentru ca în urmă cu un an să scadă uşor până la 167,21 $. În 2010 în schimb, a urcat până la 265 de dolari/tonă în urmă cu o lună, conform Fondului Monetar Internaţional. Astfel, în ultimii trei ani preţul porumbului s-a majorat cu aproape 60%.

Grâul se tranzacţiona pentru 239 de dolari/tonă în luna ianuarie a anului 2009, preţul acestuia coborând până la 200 de dolari/tonă în ianuarie 2010 pentru a urca la nivelul record de 326,5 dolari/tonă în prima lună a acestui an, conform FMI. În ultimii trei ani preţul grâului a crescut cu 65%.

Marii traderi de cereale cred că preţurile vor rămâne sus

Martin Schuldt, CEO al Cargill, un alt mare comerciant de cereale prezent în România, este de aceeaşi părere cu Cezar Gheorghe. El a declarat recent că preţurile record ale produselor agricole de bază au fost determinate de evenimentele meteo extreme, precizând totuşi că nu este încă clar dacă acesta este punctul maxim al preţurilor.

Totuşi în privinţa stocurilor de produse agricole de bază Schuldt şi Gheorghe nu au aceleaşi opinii. Martin Schuldt de la Cargill era de părere că nu este aceeaşi situaţie ca în 2007-2008 şi că stocurile pe piaţa internaţională sunt mult mai mari decât acum trei ani.

Cezar Gheorghe crede însă că estimările privind stocurile nu sunt reale. "Stocurile ipotetice sunt lipsite de realism, stocurile nu sunt atât de mari cum se estimează".

Ameropa se concentrează pe Constanţa, ceilalţi pe Dunăre

Ameropa Holding deţine în România Comcereal Constanţa, unul dintre cei mai mari depozitari de produse agricole de pe piaţa locală. În urmă cu trei ani, Ameropa a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Comcereal Constanţa pentru 15,4 milioane de euro, majorându-l recent până la 96,5%.

Ameropa Grains Constanţa a avut în 2009 afaceri de peste 30 de milioane de euro, peste 250 de angajaţi şi pierderi de 1,7 milioane de euro, conform MF.

Faţă de ceilalţi mari traderi de cereale, precum Cargill sau Alfred Toepfer, care şi-au dispus capacităţile de stocare a cerealelor de-a lungul Dunării, elveţieni de la Ameropa au preferat să se concentreze pentru moment pe zona portului Constanţa.

Cargill operează în România 18 silozuri cu o capacitate totală de 500.000 tone, Alfred C. Toepfer, alt mare jucător, controlează opt silozuri, cu o capacitate totală de 100.000 de tone, iar Ameropa deţine 18 baze şi silozuri în judeţul Constanţa cu o capacitate totală de stocare de 600.000 de tone.

"Avem 18 silozuri şi baze în judeţul Constanţa, acestea urmează calea ferată", spune Cezar Gheorghe. Poziţionarea strategică a silozurilor şi a depozitelor este esenţială. "Apropierea faţă de Constanţa sau de Dunăre face diferenţa. Preţurile oferite de marii comercianţi de produse agricole diferă cu 1-2 euro de la un comerciant la un altul", precizează Gheorghe.

Ameropa este o companie elveţiană fondată în 1948 cu sediul central lângă Basel, cu afaceri în ţări 26 de ţări pe cinci continente. Compania este prezentă în Brazilia, China, Coreea de Sud sau Statele Unite. În Europa, compania elveţiană este al cincilea jucător de pe piaţa comerţului cu cereale, având afaceri în Austria, Franţa, Italia, Germania, Spania, Serbia, Croaţia sau România. La nivel mondial Ameropa are peste 2.000 de angajaţi şi vinde anual 11 milioane de tone de îngrăşăminte şi trei milioane de tone de cereale.

Stocurile de porumb au ajuns la minimul ultimilor 37 de ani, semn că producătorii din întreaga lume nu reuşesc să acopere consumul în creştere, chiar dacă alimentele se scumpesc, iar suprafaţa însămânţată se măreşte, potrivit Bloomberg.

Agricultorii din întreaga lume au majorat producţia de grâu, orez şi cereale furajere cu 16% din 2000, însă nu reuşesc să acopere creşterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură din SUA.