Cine sunt primii 10 tineri care ar putea primi 10.000 de euro de la stat pentru a-şi înfiinţa o afacere. ZF va premia cu câte un abonament primele 10 firme înfiinţate pe această lege

Autor: Adelina Mihai 22.02.2011

Neculai Pantelimon (foto), 24 de ani, este administratorul primei firme înregistrate la Registrul Comerţului în baza legii prin care Guvernul acordă 10.000 de euro pentru tinerii întreprinzători. Absolvent al Facultăţii de Drept şi Sociologie din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, Pantelimon a creat un plan de afaceri pentru realizarea unui sistem de software care să fie disponibil online firmelor care vor să îşi promoveze produsele şi ofertele periodice, să îşi uploadeze prezentări ale firmei, să participe la traininguri online din domeniul afacerilor, să socializeze cu alţi antreprenori din ţară, prin intermediul portalului www.promania. ro (care încă nu există), administrat prin noua companie, Pro-Mania Group.

"Nu am depus încă proiectul pe site, dar probabil că îl voi depune în cursul zilei de astăzi (ieri - n.red.). Estimez că bugetul total al proiectului ar trebui să fie undeva între 25.000 şi 30.000 de euro, de aceea cred că fondurile acordate de stat, de 10.000 de euro, sunt prea mici pentru a realiza ceva măreţ şi prea mari pentru a realiza ceva nesemnificativ. Voi apela şi la finanţarea bancară, iar dacă nu mi se aprobă, voi încerca să susţin din fonduri proprii restul de finanţare", a spus Pantelimon.

Câteva zeci de tineri au depus ieri pe site-ul http://programenationale2011.aippimm.ro/listaretineri/1 proiecte pentru a obţine ajutor de la stat pentru înfiinţarea unei firme, planurile lor de afaceri urmând să fie aprobate şi să se concretizeze prin înregistrarea firmelor la Registrul Comerţului.

Neculai Pantelimon, care este în prezent student în ultimul an de masterat cu specializarea Publicitate şi Gestionarea Campaniilor de Imagine, tot în cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, face parte din rândul celor 91 de tineri care îşi vor depune planul de afaceri pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), după ce au înmatriculat deja firmele pe care le gestionează la Registrul Comerţului.

De altfel, din 11 februarie (data publicării OUG 6/2011, care stabileşte cadrul legal al programului) până ieri, la Registrul Comerţului

s-au înscris 657 de microîntreprinderi în cadrul acestui program, din care 518 sunt rezervări de nume, 48 sunt în curs de aprobare, cele 91 au fost deja înmatriculate.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, prin care antreprenorii cu vârstă de până la 35 de ani pot primi finanţare de până la 10.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri are o valoare totală de 21 de milioane de lei (5 milioane de euro).

"Abia astăzi (ieri - n. red.) au început tinerii întreprinzători să depună proiectele online. Fiecare proiect este aprobat dacă strânge un punctaj minim de 60 de puncte, evaluarea fiind făcută de un soft care verifică dacă ceea ce a scris aplicantul este adevărat: de exemplu, dacă spune că vrea să aibă 4 salariaţi, la elaborarea bugetului de cheltuieli trebuie să prindă salariile aferente celor 4 angajaţi", a spus Cristian Haiduc, preşedintele AIPPIMM, agenţie aflată în subordinea Ministerului Economiei.

În proiectul lui Neculai Pantelimon sunt prevăzuţi doi salariaţi, urmând să recruteze un inginer de software care îl va ajuta să dezvolte platforma online.

"Fiecare client va avea un site de tipul www.numeclient.numeportal.ro şi îi va fi facilitat accesul la nenumărate instrumente de promovare online precum campanii de e-mailing, SEO, publicitate şi promovare în mediul on-line, prezentarea profesionistă a firmei în format video şi foto", a mai spus Pantelimon.

Pe de altă parte, Vasile Vlăduţ Gherasim, 20 de ani, cel mai tânăr dintre întreprinzătorii care au înregistrat o firmă pentru obţinerea finanţării neramburabile de la stat pentru înfiinţarea unui depozit de materiale de construcţii, se gândeşte să renunţe la ideea unei afaceri.

"Nu cred că voi mai depune proiectul. Pe lângă cei 10.000 de euro acordaţi de stat ar trebui să mai fac un credit de 15.000 de euro la bancă. Am făcut un calcul şi mi-a reieşit că ar trebui să plătesc o rată lunară de 2.000 de lei la bancă, la care se adaugă şi cheltuielile cu salariile angajaţilor. De unde să scot profit de 1.000 de euro pe lună, cu atâtea controale, ca tânăr antreprenor?", a spus Gherasim, care spune că vrea să administreze în continuare firma Ghervalex chiar dacă nu va depune cerere de finanţare de la stat.

Şi George Buda, 24 de ani, administratorul firmei Crocodilul Design, spune că încă nu a depus proiectul pe site-ul agenţiei.

"Nu am avut timp să mă gândesc la proiectul pe care ar trebui să-l depun. Cert este că vreau să deschid un business în domeniul tâmplăriei, să producem uşi de interior şi să ne axăm pe export", a spus Buda.

Ca să poată fi înfiinţate cu ajutorul finanţărilor de la stat, firmele tinerilor - denumite SRL-D, aceasta fiind o nouă denumire înregistrată oficial - nu trebuie să desfăşoare activităţi în următoarele domenii: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

"Programul nu se termină la o anumită dată, se vor depune proiecte încontinuu. Sunt solicitanţi pentru care banca va face o evaluare a planului de afaceri, în urma căreia le acordă sau nu creditul. Programul, care va dura cel puţin 2 ani, are ca obiectiv înfiinţarea a 1.100 de firme", a mai spus Haiduc.

Ziarul Financiar va premia cu 10 abonamente pe un an primele 10 firme înfiinţate pe această lege.