Bolile asociate fumatului costă România peste 700 mil. euro anual

Autor: Ioana David 22.02.2011

Iniţiativa Mihaelei Mitrea, deputat al PSD Constanţa, de interzicere totală a fumatului în spaţiile închise de folosinţă comună a adus în discuţie legislaţia din România, printre cele mai permisive din Europa, şi sumele cheltuite pentru tratarea bolilor asociate fumatului, care sar de 700 mil. euro.

Costurile implicate de fumat se regăsesc pentru societate în sumele cheltuite pentru tratamentul bolilor cauzate de tutun. Conform unor estimări ale companiilor de medicamente, o treime din întreaga piaţă este reprezentată de astfel de remedii. Anul trecut piaţa de medicamente s-a ridicat la 2,2 mld. euro, ceea ce înseamnă că peste 700 mil. euro s-au cheltuit cu boli care au drept cauză fumatul.

"Astăzi în Româna, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a patru oameni pe oră. La un nefumător, fumatul pasiv creşte riscul bolilor cardiace cu 25% şi al cancerului pulmonar cu 20-30%", se arată în expunerea de motive a Manuelei Mitrea, existentă pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Cu toate acestea ea menţionează, citând date ale Ministerului Sănătăţii, că în ultimii ani incidenţa fumatului a scăzut la 27,8% în 2009 de la 35,1% în 2003.

Ce spune legislaţia din România

În prezent fumatul este permis în instituţiile publice în spaţii special amenajate, dar care nu pot fi zonele de tranzit, ca de exemplu holurile. Pe de altă parte, în restaurantele, barurile sau discotecile care au peste 100 mp proprietarii sunt obligaţi să asigure locuri speciale pentru fumători, care nu pot fi mai mari de 50% din spaţiu. Pentru localurile mai mici de 100 mp, proprietarii pot opta între a organiza întregul spaţiu fie pentru fumători, fie pentru nefumători. În oricare dintre cazuri, proprietarii trebuie să specifie acest lucru la intrare.

Potrivit unor informaţii de anul trecut, un fumător cheltuieşte anual în medie 2.700 de lei pentru ţigări, iar cei care se gândesc să renunţe iau în calcul în primul rând costul ridicat al ţigărilor.

Ministerul Sănătăţii derulează un program de prevenire şi combatere a consumului de tutun, care s-a ridicat anul trecut la 5,1 mil. lei (1,2 mil. euro), conform informaţiilor citate de revista BUSINESS Magazin.

Care ţări au interzis fumatul

Manuela Mitrea precizează că statele care au luat măsuri similare sunt Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Polonia, Spania, Norvegia.

La nivelul Uniunii Europene există o preocupare de interzicere a fumatului în baruri şi cafenele, propunerea aflându-se în dezbatere publică.

Piaţa românească a ţigaretelor este estimată la peste două miliarde de euro şi este reprezentată de afacerile a trei companii de talie internaţională, British American Tobacco (BAT), Philip Morris şi Japan Tobacco International (JTI), care controlează cel mai mare segment din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG). Producătorii locali susţin că anul trecut vânzările de pe piaţa neagră au crescut peste aşteptări din cauza scumpirii ţigaretelor cu aproximativ 30% pentru a acoperi creşterea accizelor la tutun.