Tranzacţie record pe bursă: BERD a vândut 5% din BRD cu 107 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa 23.02.2011

Un pachet de 5% din acţiunile BRD-Societe Generale (BRD) s-a vândut pe Bursă prin 8 tranzacţii speciale în valoare de 454,7 mil. lei (107 mil. euro). Vânzătorul este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), conform unui anunţ al instituţiei care confirmă informaţiile apărute anterior în piaţă. Tranzacţiile s-au realizat la preţul de 13,05 lei/acţiune, cu 5,43% sub preţul din piaţă de luni.

"Ieşirea noastră de la BRD - Groupe Société Générale vine într-o perioadă în care atractivitatea României în faţa investitorilor instituţionali a crescut. Suntem mândri că am contribuit la dezvoltarea BRD până la instituţia financiar solidă care este astăzi. Suntem hotărâţi să menţinem cooperarea şi relaţiile puternice cu BRD - Groupe Société Générale în România", a declarat Nick Tesseyman, şeful direcţiei de instituţii financiare din cadrul BERD.

BERD deţinea din 1999 un pachet de 5% din BRD-SocGen. Instituţia a renunţat în luna octombrie să mai aibă un reprezentant în Consiliul de Administraţie al celei de-a doua mari bănci locale.

Anne Fossemalle, director în divizia instituţii financiare a BERD, a demisionat din CA al BRD în luna martie2010, după aproape 7 ani de când fusese aleasă ca membru.

Locul său în CA a fost atribuit unui reprezentant al Société Générale, grupul francez care deţine în prezent 59,36% din bancă. Pe 6 octombrie Banca Naţională a aprobat numirea lui Bernardo Incera, care a preluat funcţia de "administrator provizoriu".

BRD a fost în topul celor mai tranzacţionate acţiuni de la începutul anului, pe fondul vânzărilor celorlalţi acţionari minoritari importanţi ai băncii, SIF-urile. Acestea au vândut în ultimul an acţiuni de circa 50 de milioane de euro.

BRD a raportat pentru anul trecut un profit net de 501 milioane lei, în scădere cu 36% faţă de anul precedent, dar cel mai mare câştig net obţinut de o bancă din România.