Copiii lui Gadhafi cheltuie sume imense şi se luptă pentru succesiune

Autor: Traian Terzianm 23.02.2011

În timp ce Muammar Gadhafi ţine cu dinţii de putere, informaţiile oferite de site-ul Wikileaks arată că regimul său nu s-a dezis de cheltuieli generoase, fiind caracterizat şi de un nepotism exagerat, familia liderului libian primind în 2006 porecla "Gadhafi Incorporated".

Seif al-Islam Gadhafi, fiul liderului libian Muammar Gadhafi, a plătit-o pe cântăreaţa Mariah Carey cu un milion de dolari pentru a cânta patru melodii la petrecerea de revelion din 2009 organizată de acesta în insula caraibeană St. Barts, potrivit notelor diplomatice publicate de WikiLeaks, scrie The New York Times.

În ziarul pe care îl controlează, Seif a negat aceste afirmaţii, spunând că cel care cheltuieşte foarte mult este fratele său, Muatassim, care este consilier pe probleme de securitate naţională din Libia, potrivit unui diplomat american din capitala Tripoli.

Potrivit aceleiaşi surse, în 2008 Muatassim a cerut 1,2 miliarde de dolari preşedintelui companiei naţionale de petrol a Libiei în scopul înfiinţării unei miliţii proprii, care să îl ajute să concureze cu fratele său, Khamis, care este comandantul unui grup de forţe speciale.

Un alt episod arată cum trei dintre copiii lui Gadhafi s-au luptat să obţină profit de pe urma unei francize Coca-Cola, în acelaşi timp aceştia încercând să se impună pentru a ocupa funcţia deţinută de tatăl lor, pe măsură ce acesta îmbătrâneşte.

"Toţi membrii familei Gadhafi şi favoriţii regimului se presupune că încasează o parte din veniturile National Oil Company şi a subsidiarelor acesteia", indică o telegramă din 2006.

Acum un an, o altă telegramă relata că scandalurile pun în pericol clanul Gadhafi. În plus, Muatassim a mai organizat încă o petrecere de an nou la St. Barts, de data aceasta angajând cântăreţi de muzică pop precum Beyonce şi Usher.

Un "observator politic" din Tripoli a spus diplomaţilor americani că "extravaganţa şi chefurile lui Muatassim au înfuriat câţiva localnici, care au văzut activităţile acestuia ca fiind lipsite de respect şi făcând de râs întreaga naţiune".

Hannibal, alt frate al lui Muatassim, s-a refugiat la Londra după ce a fost acuzat că a abuzat-o pe soţia sa. Ayesha, fiica lui Gadhafi împreună cu a doua soţie, Safiya, mama a şase dintre cei opt copii ai acestuia, "a îndemnat-o pe Aline să declare poliţiei că a suferit traume în urma unui accident şi să nu menţioneze nimic despre abuz".

În ceea ce îl priveşte pe Gadhafi, aceeaşi telegramă îl descrie ca fiind un ipohondru căruia îi este frică să zboare deasupra apei şi un fan înrăit al curselor de cai şi al dansului flamenco.