Dacă Libia taie livrările de petrol şi gaze, o parte din Europa riscă să paralizeze

Autor: Livadariu Andreea 23.02.2011

Preţul petrolului a atins maximul ultimiilor doi ani din cauza situaţiei din nordul Africii, la nivel internaţional crescând temerile că în cazul escaladării violenţelor, Libia, ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din Africa, ar putea întrerupe livrările.


Preţul petrolului tranzacţionat la New York a crescut cu 8,6% în numai o săptămână, în timp ce la Londra, preţul petrolului Brent a crescut cu 15%, la 105,7 dolari pe baril, cea mai ridicată valoare de după septembrie 2008, scrie presa internaţională.

Dacă livrările Libiei sunt întrerupte, cel mai mult va avea de suferit Europa şi în special Italia, care importă din Libia 25% din necesarul de petrol şi 10% din cel de gaze.

Companiile petroliere străine au început să îşi închidă operaţiunile din Libia, compania spaniolă Repsol anunţând că a suspendat activitatea la masivul câmp petrolier El Sharara, care are o producţie de 250.000 de barili pe zi. Repsol este operatorul acestui zăcământ, dar produce numai 35.000 de barili pe zi, restul venind de la compania petrolieră de stat a Libiei. Şi grupul german Basf a stopat producţia a 100.000 de barili pe zi începând de luni, compania italiană Eni anunţând de asemenea închiderea anumitor operaţiuni de extragere a petrolului şi a gazelor.

Astfel, capacitatea de producţie a Libiei a scăzut cu 350.000 de barili, reprezentând circa 22% din producţia totală de 1,6 mil. barili pe zi.

Zonă importantă

"Lumea întreagă s-ar putea descurca fără petrolul din Libia, dar problema este că îngrijorările nu vizează numai această ţară", a spus Bill O'Grady, analist în cadrul firmei americane Confluence Investment Management, adăugând că "nu ştim care va fi sfârşitul acestei situaţii".

Creşterea preţurilor nu constituie unica problemă pentru că şi sistemul exporturilor şi al importurilor de petrol ar putea fi expus unor şocuri nemaiîntâlnite dacă ţările din nordul Africii ar întrerupe furnizarea de petrol sau gaz către Europa. Ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu au generat în 2009 aproximativ 36% din producţia de petrol la nivel mondial şi deţin 61% din resursele de petrol ale lumii, conform unui raport al companiei britanice BP.

În acelaşi timp, companiile energetice care au încheiat contracte cu regimurile contestate acum de populaţiile revoltate ar putea ajunge în situaţia de a renegocia sau chiar rezilia aceste contracte.

Bahrainul poate da scânteia care să arunce în aer piaţa petrolului

Deşi este eclipsată de violenţele din Libia, situaţia din emiratul Bahrain este monitorizată cu îngrijorare de analiştii de pe piaţa petrolului pentru că s-ar putea extinde şi în Arabia Saudită, cel mai mare producător la nivel mondial, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

În Bahrain, situaţia este diferită faţă de cea din ţările din nordul Africii pentru că aici protestele au la bază în principal considerente religioase şi nu economice.

Astfel, în Bahrain populaţia majoritar şiită este condusă de o elită provenită din rândul musulmanilor suniţi, pe care o acuză că o tratează discriminatoriu. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Arabia Saudită, care deţine jumătate din rezervele de petrol ale lumii, şi în Iran şi un succes al revoltelor din emirat i-ar putea inspira şi pe saudiţi şi iranieni. "Evenimentele din Libia sunt, fără îndoială, de importanţă capitală, însă distrag atenţia de la o viziune de ansamblu", este de părere Helima Croft, analist la Barclays Capital. "Suntem de părere că revoltele din Bahrain ar putea fi de o importanţă mult mai mare pentru balanţa strategică din Orientul Mijlociu şi pentru piaţa petrolului", a mai adăugat Helima Croft.

În ipoteza unor conflicte interne, Arabia Saudită ar avea 25% şanse de dezintegrare în trei state din cauza confruntărilor dintre şiiţi, suniţi şi hejazi, conform analistului Firas Abi Ali de la firma Exclusive Analysis.

Africa de Nord şi petrolul Libia

n Este al 12-lea mare exportator de petrol la nivel mondial şi ţara cu cele mai mari rezerve de petrol

din Africa.

n Până la mijlocul deceniului trecut, investiţiile au fost limitate de sancţiuni internaţionale, însă compania italiană ENI, cea australiană OMV şi cea spaniolă Repsol desfăşoară cele mai vechi operaţiuni în Libia.

n După ridicarea sancţiunilor, BP şi Royal Dutch Shell au semnat contracte pentru

exploatarea unor cantităţi substanţiale de petrol şi gaze naturale.

Algeria

n Este cel mai mare furnizor de gaze naturale din Africa. Exportă gaze naturale în Italia şi Spania, fiind unită de aceste ţări printr-un gazoduct.

n Fosta colonie franceză exportă şi gaze naturale lichefiate în Marea Britanie.

n Grupul britanic BP este cel mai important investitor din Algeria, cu două domenii de exploatare, cel mai mare fiind Salah.

n O întrerupere a furnizării de resurse energetice din această ţară ar avea un impact puternic asupra preţurilor din Europa.

Egipt

n Egiptul controlează Canalul Suez, pe unde se transportă anual 4-5% din volumul mondial de petrol.

n Produce 1% din producţia mondială de petrol, cantitate care serveşte consumului intern.

n BP este cel mai mai mare investitor străin din Egipt, grupul britanic producând 35% din cantitatea totală de gaz din ţară.

n În Egipt, companiile care desfăşoară operaţiuni în sectorul energetic sunt ţinute în şah până când noua guvernare va decide dacă păstrează forma actuală a contractelor cu companiile străine.

Români în Libia

500 de români muncesc în Libia, dintre care 450 îşi desfăşoară activitatea în companii multinaţionale.

Conform declaraţiilor date de Doris Mircea, director de comunicare şi diplomaţie publică al MAE, în cadrul jurnalului de ştiri al TVR, companiile cu reprezentanţă română în Libia sunt:

n Lavalin (din sectorul construcţiilor)

n Rompetrol (sectorul petrolier)

n Romconsult (construcţii)

n ENI Nord Africa (energie)

n Contril (recrutare a forţei de muncă)

n Bosh (electronice şi electrocasnice)