Petrom: Revenirea economică este fragilă, iar orice fel de şoc poate crea recesiune

Autor: Roxana Petrescu 23.02.2011

Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom, cea mai mare companie din România, crede că orice şoc poate destabiliza actuala revenire economică, pe care o caracterizează ca fiind fragilă. Tensiunile din Africa de Nord au dus barilul de petrol la maximul ultimilor doi ani şi jumătate, nefiind puţini cei care cred că scumpirea ţiţeiului ar putea declanşa un nou val de recesiune.



"Revenirea economică este fragilă. Orice fel de şoc poate destabiliza această revenire, poate crea recesiune. Situaţia de acum este complet diferită faţă de cea din 2008, când am înregistrat maximul istoric al barilului de petrol. Capacitatea de răspuns este mai limitată.

Complexitatea este mult mai mare", a spus directorul Petrom într-un interviu acordat ZF. Declaraţiile vin în contextul în care tensiunile din Libia au dus la scumpirea barilului de petrol peste nivelul de 100 de dolari, oficialii SUA făcând apel la ţările producătoare de petrol şi la membrii OPEC să suplimenteze livrările de ţiţei.

"Sunt îngrijorată şi această îngrijorare vine din faptul că toate aceste tensiuni se întâmplă în acea zonă a lumii ale cărei reacţii sunt imprevizibile şi mult diferite faţă de modul în care acţionează ţările europene sau SUA", a mai spus şeful celei mai mari companii din România.

Mergând mai departe, în cazul extrem în care alimentarea cu petrol a statelor ar putea fi pusă în pericol de evenimentele care au loc în prezent, Mariana Gheorghe spune că rezervele de petrol ale României vor fi folosite pentru a alimenta piaţa locală şi nu vor fi distribuite de către OMV, acţionarul majoritar al Petrom, exclusiv pe interese comerciale.

"Orice furnizor este înclinat să vândă pe piaţa imediată. Aceste resurse sunt în administrarea Petrom, iar acţionarul majoritar are interesul de a face ce este mai bine pentru compania la care ia decizii. Dincolo de aceste considerente pur comerciale, în contractul de privatizare al Petrom se precizează clar că în situaţii de criză, în care are loc tăierea accesului la resurse din import, prioritatea este piaţa românească".

Profit dublu

Trecând de aceste îngrijorări, o veste bună pentru acţionarii Petrom au fost rezultatele financiare raportate de companie anul trecut. Astfel, în cel de-al doilea an de criză în România profitul Petrom a crescut de peste două ori şi jumătate.

Compania a încheiat anul cu un profit net de 2,2 miliarde de lei (521 de milioane de euro), în creştere cu 163% faţă de 2009, la afaceri de 18,6 miliarde de lei (4,42 de miliarde de euro), cu 16% mai mari comparativ cu vânzările anunţate în 2009. Toate rezultatele financiare au fost calculate conform standardelor internaţionale de con­tabilitate (IFRS) şi vizează toate operaţiunile Petrom derulate atât pe plan local, cât şi interna­ţional.

Cei mai importanţi factori care au dus la înregistrarea acestor rezultate au fost pe de o parte scumpirea carburanţilor ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale, iar pe de altă parte măsurile de tăiere a costurilor, cea mai importantă fiind închiderea rafinăriei Arpechim.

Petrom susţine că anul trecut preţurile la pompă au crescut cu 20% în cazul benzinei şi cu 24% în cazul motorinei, deşi cererea în piaţa locală a carburanţilor a scăzut cu 5%. Totodată, preţul barilului de petrol s-a majorat cu 28% şi ca urmare a unei creşteri a cererii la nivel global de 3,2%, cea mai mare din ultimii 30 de ani.

"Dacă adunăm aceste creşteri de preţ, nu duc la o dublare a profitului net, dar trebuie să ţineţi cont de faptul că vânzările au crescut, iar costurile au rămas aceleaşi. Deci profitul a crescut mai mult decât vânzările", a explicat Daniel Turnheim, directorul financiar (CFO) al Petrom.

Care este avantajul resurselor

Scumpirea carburanţilor, mai ales în contextul unei cereri afectate de scăderea salariilor şi de concedieri, a fost contestată de consumatori, care au organizat proteste în benzinării, dar şi de cei mai înalţi oficiali politici. În ciuda acestui lucru şi a faptului că benzina costă în România puţin mai mult decât în Germania de exemplu care este obligată să facă importuri majore, directorul Petrom spune că avantajul deţinerii de rezerve locale trebuie căutat în altă parte.

"Dacă doar facem import şi export de produse, nu vezi taxe locale atât de mari, nu vezi locuri de muncă atât de multe, nu poţi susţine dezvoltarea unei economii. Dincolo de aceste aspect, rezervele locale sunt cele care-ţi pot asigura stabilitatea în situaţii de criză. Din toate aceste considerente, este în interesul României să aibă o producţie locală. Dacă avem norocul să avem resurse locale, ar trebui să ne uităm la acest lucru ca la o mare oportunitate", este de părere Mariana Gheorghe.

De altfel, importanţa activităţii de explorare şi producţie din punctul de vedere al Petrom se poate vedea şi din sumele investite în acest sector. Astfel, mai bine de 60% din totalul investiţiilor pe care compania le-a făcut în România şi care se ridică la 23 mld. lei în perioada 2005-2010 au fost direcţionate spre sectorul de explorare a hidro­car­burilor.

Această strategie face sens mai ales în contextul în care principalul generator de profit al Petrom este tocmai divizia de explorare şi producţie, care a avut anul trecut un profit operaţional de peste 3 miliarde de lei (714 milioane de euro), cu 22% mai mare comparativ cu anul trecut, deşi producţia de hidrocarburi a înregistrat o scădere de 2%.

O evoluţie bună a fost consemnată şi în sectorul de rafinare şi marketing. Astfel, dacă an de an această divizie aducea numai pierderi, anul trecut activităţile de rafinare şi marketing au ajuns la un profit operaţional de 106 milioane de lei (25 de milioane de euro), faţă de pierderile de 618 milioane de lei din 2009, deşi vânzările totale de produse rafinate au scăzut cu 11%.