Primăvara începe cu One World Romania

Autor: Ziarul de Duminica 24.02.2011

A patra ediţie a Festivalului de film documentar One World Romania, dedicat drepturilor omului, va avea loc în perioada 16-21 martie la Bucureşti.

Vor fi prezentate 36 de filme din 25 de ţări. Filmele sunt grupate pe şase secţiuni şi vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucureştiului - Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

Cele şase secţiuni sunt: "Ce ai face pentru bani?", "Oraşe în criză", "Violenţa ca acasă", "Intoleraţa noastră cea de toate zilele", "Eroi fără glorie", "Cum se (re)scrie istoria".

Din numărul total de filme prezentate în acest an, 33 vor fi proiectate în premieră pentru publicul din România. În plus, două producţii româneşti - "Valea Corlatului", în regia lui Stephane Lucon şi "După revoluţie", regizat de Laurenţiu Calciu - vor avea premiera în timpul One World Romania.

One World a debutat în 1999 la Praga şi s-a extins mai apoi în multe oraşe din întreaga lume. În ultimii patru ani, One World Romania a crescut, aducând la fiecare ediţie un program original.
Anul acesta, festivalul este organizat de Asociaţia One World Romania, în colaborare cu Centrul Ceh.

La fel ca la primele trei ediţii, şi în 2011 Festivalul One World Romania se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. De asemenea, festivalul este sprijinit de Radu Filipescu, Karel Schwarzenberg şi Kelemen Hunor.

Coloana sonoră a spotului de promovare a festivalului este reprezentată de un fragment din melodia "O lume minunată", a lui Mihai Constantinescu.