CNN, Euronews, ICR şi nu numai/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban 24.02.2011

Se pare că intenţia organizatorilor Festivalului « Enescu » de a atrage un public cât mai numeros de peste hotare se apropie mai clar de concretizare la a 20-a ediţie, cea din septembrie 2011.

Dacă spoturile de pe Euronews şi CNN sunt deja o chestiune în derulare, dacă faptul că biletele se pun în vânzare prin internet la nivel internaţional prin www.eventim.ro este un alt element îmbucurător, aşa cum, în 2009, Instiututul Cultural Român organiza un turneu de promovare al festivalului în parteneriat cu Artexim la Bruxelles, Paris, Londra, Roma, Berlin şi Viena, iniţiativa se reia pentru 2011 în diferite zone ale Europei.

Enescu în Europa

Primul este Turneul "George Enescu în Italia", organizat de IRCCU Veneţia în colaborare cu Muzeul Naţional "George Enescu", Societatea "Enescu" de la Londra şi Festivalul Internaţional "George Enescu", în patru oraşe şi săli diferite: Veneţia, Verona, Torino şi Roma (în parteneriat cu Accademia di Romania).

Etapa Veneţia începe chiar pe 26 februarie. Concertul urmează să aibă loc la Teatrul La Fenice - Sala Mare, avându-i ca solişti pe violonistul Gabriel Croitoru, pianistul Karim Said, violonistul Remus Azoiţei (foto) şi pianistul Eduard Stan. În Foaierul Teatrului La Fenice va putea fi văzută, în perioada 26 februarie - 22 martie, şi o expoziţie cu obiecte personale ale lui Enescu. Turneul continuă la Verona, concertul urmând să aibă loc în Sala Maffeiana a Teatrului Filarmonic din Verona, în data de 25 martie, la Auditorium Rai din Torino în data de 7 mai şi la Roma, la Academia Naţională Santa Cecilia, în data de 1 decembrie.

În paralel, la Londra, în Belgrave Square nr. 1, seria de concerte Enescu organizată de ICR Londra şi Societatea Enescu continuă şi în acest an, printre recitalurile promise fiind cele ale lui Cătălin Ilea, Schubert Ensemble, Trio "Dinu Lipatti", The Edellion Quartet / The Faure Piano Quartet, sopranele Simona Mihai şi Teodora Gheorghiu, dar şi un concert susţinut de câştigătorii Concursului "Enescu", secţiunea pian şi vioară, în decembrie.

Zilele Enescu la Berlin, ediţia a treia, se vor petrece în luna octombrie, la Universität der Künste Berlin, fiind avuţi în vedere ca invitaţi muzicieni români şi germani de renume, personalităţi recunoscute ca fiind "capete de afiş".

Enescu în America

"Spre EST! Călătorie muzicală de-a lungul Dunării" cu Clara Cernat (vioară/violă) şi Thierry Huillet (pian) este un recital cuprinzând autori inspiraţi de bogăţia folclorului est-european (Tudor Ciortea, Gheorghe Enacovici, Dumitru Capoianu, George Enescu, Franz Liszt, Béla Bartok, Bedrich Smetana) şi autori români din şcoala de compoziţie postenesciană care va avea loc în octombrie/noiembrie la ICR New York, concertul fiind însoţit de o conferinţă publică despre influenţa folclorului în muzica lui George Enescu.

Deşi este vorba despre un album care a apărut deja, Enesco Re-Imagined cu Lucian Ban (pian) şi John Hébert (contrabas), album editat de casa de discuri Sunnyside Records din New York, a cărui apariţie a fost sprijinită de ICR, promovarea acestuia continuă în 2011-2012. În această perioadă este prevăzută o serie de concerte la London Jazz Festival (noiembrie 2011), EdgeFest Festival (SUA, singurul festival din America dedicat combinaţiilor muzică clasică - jazz, octombrie 2011), recitaluri la Amsterdam (Bimhuis), Paris (Jazz a'la Villette) şi Viena (Wiener Konzerthaus).

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 2006.