Romanul unui club de noapte/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 24.02.2011


Guillaume Musso

Fata de hârtie

Editura Allfa

Traducere din limba franceză de Liliana Urian. Autorul este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani, iar romanele sale s-au tradus în 33 de limbi. Acţiunea celui de faţă este dintre cele mai ingenioase. Un scriitor aflat în pană de inspiraţie întâlneşte o femeie frumoasă şi rebelă care se arată a fi una dintre eroinele sale preferate. Femeia va muri dacă autorul nu se reapucă de scris, s-o reintroducă în cărţi. Până la urmă, se dovedeşte că totul fusese o farsă a unor buni prieteni care recurseseră la a angaja o femeie ce semăna cu eroina scriitorului numai pentru a-l scoate din pasa proastă. Din fericire pentru majoritatea cititorilor, romanul sfârşeşte cu un happy end.

Christopher Reich

Legea conspiraţiei

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Justina Bandol. Autorul, născut în 1961, a câştigat în 2006, cu cel de-al doilea roman al său, premiul pentru cel mai bun scriitor internaţional de thrillere. Romanul de faţă, din 2008, un alt thriller ingenios, plasat în lumea spionajului internaţional, cu personaje captivante şi un complot terorist care are la bază tehnologia de cea mai înaltă clasă. Acţiunea se desfăşoară în mod prioritar în Elveţia, dar şi în Statele Unite, Orientul Mijlociu şi alte state occidentale.

Florina Zaharia

eua

Editura Paralela 45

"nu stiu daca eu sunt ea./ uneori ma prefac ca sunt." "Cât de mult poate să sufere un cuvânt prin care intră moartea şi apoi se înalţă un zmeu?" Răspunsul îl ştie "eua", cartea de poeme semnată de Florina Zaharia. "Despre <<eua>> abia acum învăţ să vorbesc - spunea autoarea. Prin intermediul ei sunt capabilă de fapte. Nu mai există frontiere între suflet şi corp, acum teritoriile s-au unit, eu şi ea lipite cu neruşinare, mişcând aceleaşi degete, scriind aceleaşi cuvinte. Făcând cu schimbul la ocuparea spaţiului psihic aşternut ca un cer în faţa noastră."

Mihai Eminescu

Patologia societăţii noastre

Articole politice

Editura Vremea

Ediţia a doua. O antologie cu peste 120 de articole, numeroase fragmente din manuscrisele eminesciene şi câteva scrisori ale poetului. Articolele publicate de Eminescu în ziarul Timpul, dar şi în alte publicaţii ale vremii, rămân actuale în ciuda trecerii a peste un veac de la moartea autorului lor. Articolele jurnalistului Eminescu acoperă o gamă variată de subiecte: politică internă şi externă, economie, istorie, cultură etc., sunt convingătoare, scrise cu o nesfârşită dragoste de ţară şi o durere adâncă în faţa nedreptăţii destinului poporului român. Prefata (Nicolae Henegariu), glosarul amplu, cu repere politico-economice ale epocii, şi biografia poetului plasează în context articolele.

J.M. Coetzee

Epoca de fier

Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză şi note de Irina Horea. Romanul împleteşte cu subtilitate şi umor tragedia personală cu dramatismul unei epoci marcate - în Africa de Sud - de rasism şi de violenţe sociale şi politice. Doamna Curren, o fostă profesoară de limbi clasice, suferă de cancer în fază terminală. Într-o scrisoare-jurnal, adresată fiicei ei plecate demult în America, eroina îşi descrie noua condiţie, ce o împinge spre reconsiderarea propriei vieţi, pe fundalul unei realităţi faţă de care, fără a o fi ignorat, a preferat să se păstreze într-o pasivitate filozofică până în acel moment - ororile apartheidului. Străduindu-se să-şi accepte boala care o macină, doamna Curren descoperă cu disperare şi mânie crescânde "cancerul" social şi cultural al Africii de Sud.

Lisa Marklund

Studio 69

Editura Trei

Traducere de Laurenţiu Dulman. Romanul este continuarea bestsellerului "Explozii la Stockholm", adică al doilea roman din seria al cărei personaj principal este jurnalista Annika Bengtzon. Acţiunea se petrece însă cu opt ani înaintea celei din primul volum, la începutul carierei reporteriţei. De data aceasta este descoperit cadavrul unei femei care fusese violată şi strangulată, care lucra ca stripteuză la clubul Studio 69. Autoarea demască lumea promiscuă a cluburilor de noapte. Un roman încununat cu două premii, pentru cel mai bun autor şi pentru cea mai bună carte a anului. A apărut în 1999.