Grupul BCR a avut anul trecut cel mai mic profit după privatizare şi pierderi în trimestrul patru

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 25.02.2011

Grupul BCR a avut anul trecut un profit net după impozitare şi interesele minoritare de 465 milioane de lei, în scădere cu 46,7% faţă de 2009, cel mai redus câştig înregistrat după privatizarea băncii, şi a raportat pierderi de 29,5 milioane de lei în trimestrul al patrulea.

În primele nouă luni ale anului trecut, grupul BCR a raportat un profit net consolidat după impozitare şi plata intereselor minoritare de 494,5 milioane lei.

Potrivit datelor de pe site-ul instituţiei, profitul net după impozitare şi plata intereselor minoritare al grupului BCR a avansat treptat de la 649,9 milioane de lei în 2005 la nivelul record de 2,03 miliarde de lei în 2008. Câştigul net al grupului BCR a scăzut la 871,7 milioane de lei în 2009.

Profitul net după impozitare şi plata intereselor minoritare a scăzut anul trecut în principal din cauza "nivelului încă ridicat de provizionare şi a diminuării venitului net", potrivit unui comunicat transmis de instituţia de credit.

Grupul BCR a obţinut anul trecut un profit operaţional de 2,85 miliarde de lei, în scădere cu 12,5% faţă de 2009, ca urmare a reducerii venitului operaţional şi în pofida eficienţei sporite.

Venitul operaţional net al grupului a scăzut anul trecut de la 4,97 miliarde de lei la 4,52 miliarde de lei, în principal din cauza diminuării ratelor dobânzilor.

"Principalul factor al acestui declin (al venitului operaţional - n.r.) l-a constituit diminuarea ratelor dobânzilor având ca efect reducerea venitului din dobânzi cu 21,8%, la 6,91 miliarde de lei, sub presiunea suplimentară a reducerii cererii eligibile de credite şi a creşterii concurenţei pentru afaceri de calitate", potrivit comunicatului instituţiei.

Veniturile nete din dobânzi ale grupului BCR au scăzut anul trecut cu 2,3%, la 3,75 miliarde de lei, iar veniturile nete din speze şi comisioane s-au diminuat cu 34,4%, la 464,4 milioane de lei.

Şi rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 26,6% faţă de anul 2009, la 311,1 milioane de lei, rezultatul record din 2009 al tranzacţiilor cu instrumente cu venit fix revenind la nivel normal. BCR este în continuare cel mai important jucător pe pieţele primară şi secundară de obligaţiuni şi bonuri de Trezorerie.

Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale s-au diminuat de la 1,7 miliarde de lei în 2009 la 1,67 miliarde lei anul trecut, ca rezultat al creşterii continue a eficienţei şi productivităţii, care a contrabalansat majorarea TVA.

"BCR şi-a ajustat provizionarea riscurilor în mod adecvat la condiţiile încă dificile ale pieţei. Povara creditelor neperformante este în continuare semnificativă, deşi rata formării acestora s-a aplatizat în ultimele luni ca rezultat al scăderii ratelor dobânzilor, al relativei stabilităţi a monedei naţionale şi al reducerii provizioanelor pentru creditele negarantate", arată grupul financiar.

Cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru împrumuturi şi avansuri a totalizat 1,99 miliarde de lei, în scădere cu 12,5% faţă de 2009, şi a evoluat conform aşteptărilor, deoarece în special segmentul IMM a continuat să resimtă constrângeri ale fluxului de numerar, lichidităţii şi profitabilităţii, iar programul de austeritate impus de Guvern a afectat inevitabil nivelul venitului familial şi comportamentul consumatorilor, precum şi cererea eligibilă de credite retail.

Ponderea creditelor neperformante în total portofoliu a avansat de la 13,1% la finele anului 2009 la 16,8% în decembrie 2010, iar grupul BCR notează că are o rată confortabilă de acoperire a creditelor neperformante, de 127,4% (prin garanţii şi provizioane).

Rata de adecvare a capitalului de rang unu şi doi s-a situat la sfârşitul anului 2010 la 12,8% potrivit RAS, şi 17,1% calculată în IFRS.

În ceea ce priveşte banca, activele totale ale BCR au crescut anul trecut cu 8,4%, la 69,92 miliarde de lei. BCR şi-a consolidat poziţia de lider de piaţă după active, cu o cotă de piaţă de 19,8% faţă de 19% în 2009.

Volumul total al portofoliului de credite acordate clienţilor (înainte de provizioane şi potrivit IFRS) a crescut cu 4,5%, la 48,6 miliarde de lei.

"În ultimul an BCR şi-a majorat uşor cota de piaţă pe creditare generală la circa 22,2%, datorită performanţei bune pe segmentul creditării corporate concretizată în îmbunătăţirea poziţiei pe acest segment (majorare cu 1,2 punct procentual a cotei de piaţă) şi a unei uşoare creşteri a creditării imobiliare (+0,2 puncte a cotei de piaţă faţă de anul anterior)", potrivit comunicatului.

Banca şi-a majorat portofoliul de depozitele atrase de la clienţi cu 4,1% faţă de anul 2009, la 37,29 miliarde de lei, pe fondul unei creşteri sporite a plasamentelor pe ambele segmente principale de clienţi (cu 3,4% pe segmentul corporate şi cu 4,3% la depozitele retail).

BCR a extins reţeaua de sucursale cu şapte unităţi anul trecut, la 668 de unităţi de retail.

Banca a extins în continuare reţeaua de ATM-uri, cu 165 noi bancomate, ajungând la 2.266 ATM-uri, precum şi numărul de POS-uri, la 17.799 unităţi la 31 decembrie 2010.

Datele financiare prezentate sunt consolidate şi neauditate şi sunt calculate în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate, IFRS.

Surse din acţionariatul BCR au declarat în luna februarie pentru MEDIAFAX că banca a înregistrat anul trecut un profit de 100 - 105 milioane lei conform calculelor pe standardele româneşti de contabilitate (RAS). Profitul băncii, în RAS, profitul este estimat pentru acest an la 250 milioane de lei.

Pe de altă parte, potrivit IFRS BCR a bugetat pentru acest an un profit de 927 milioane de lei la nivelul băncii şi de 759 milioane de lei pentru grup, ceea ce înseamnă că, per total, restul companiilor din grup vor înregistra pierderi.

Grupul BCR include în principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinţe, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.

Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.

În noiembrie 2009, grupul austriac a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmă deţine în prezent 69,4% din acţiunile BCR. O participaţie de 30,11% se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).