Cat de mult conteaza Bucurestiul pe harta vanzarilor de masini. Cum stau judetele Brasov, Cluj sau Timis

Autor: Bogdan Alecu 25.02.2011

In 2010, aproape una din doua masini a fost vanduta de un dealer auto din Capitala, potrivit statisticilor APIA. In acest timp, in cele ce erau odata cele mai active judete din tara - Brasovul, Timisul si Clujul -, s-au vandut de zece ori mai putine.

Bucurestiul reprezinta aproape jumatate din piata auto la nivel national, indiferent de perioada economica, de crestere sau de scadere: un singur dealer din capitala poate vinde intr-un sector cat un altul intr-un intreg judet. Acesta este motivul pentru care si dealerii din provincie au pus ochii inclusiv pe clientii din Bucuresti. "Capitala este cea mai importanta piata auto in momentul de fata. Provincia nu are cum sa atinga acelasi nivel de performanta in conditiile actuale. Procentul poate varia cu cateva unitati, dar nu poate creste semnificativ", spune Adrian Prodanel, directorul general si proprietarul Motor AG, dealerul BMW din Pitesti. Cu toate acestea, anul trecut - potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) -, piata din Bucuresti si Ilfov a scazut cu 25%, fata de media de 18% la nivelul intregii tari.

Scaderea nu a atins la fel pe toata lumea, astfel ca si anul trecut multi dealeri de masini de pe piata bucuresteana au inre-gistrat si vanzari mai mari, si un mix mai profitabil. Potrivit declaratiilor anterioare ale lui Alin Tapalaga, directorul general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Romania, dealerul din Timisoara vindea anul trecut in medie sase modele Audi, in timp ce in Bucuresti media unui dealer era de peste 35 de unitati pe luna. Pe de alta parte, in Timisoara vanzarile erau in crestere, in timp ce in Bucuresti stagnau sau cresteau mai greu. CitiĊ£i mai mult despre cat de mult conteaza Bucurestiul pe harta vanzarilor de masini pe www.gandul.info