Toate companiile au crescut preţul carburanţilor cu până la 9 bani/litru. Dacă barilul ajunge la 150 de dolari, carburanţii se scumpesc cu 30%

Autor: Simona Simionescu - Gândul 25.02.2011

În ultimele două zile, principalele companii petroliere au mărit preţul carburanţilor vânduţi la pompă cu până la 9 bani/litru, scrie Gandul.

Motivul oficial: conflictele sociale şi politice din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, care au dus la creşterea cotaţiei petrolului până la un nivel record. Cel mai ridicat nivel a fost atins marţi, când preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa londoneză, a atins 120 dolari pe baril. Acesta este un nivel maxim al ultimilor doi ani şi jumătate.

Lucrurile nu se vor opri însă aici în cazul în care barilul de petrol va continua să urce, avertizează Constantin Tampiza reprezentantul preşedintelui LukOil Moscova în România. "Carburanţii se vor scumpi cu 30% faţă de momentul actual dacă barilul de ţiţei va depăşi nivelul de 150 de dolari", a declarat pentru gândul Tampiza.

Cât mai costă litrul de benzină şi motorină

Prima care a deschis seria scumpirilor a fost Petrom. Joi, compania a crescut preţul de referinţă al carburanţilor comercializaţi în staţiile proprii cu nouă bani/litru. Astfel, cel mai ieftin sortiment de benzină a ajuns la 4,99 lei/litru, iar cel mai scump, 5,79 lei/litru. După majorare, cea mai ieftină motorină costă 5 lei/litru, iar cea mai scumpă, 5,54 lei/litru. Citiţi mai mult despre scumpirea carburanţilor pe www.gandul.info