Raportul JP Morgan a readus optimismul pe Bursă

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 27.02.2011

Acţiunile SIF-urilor au avansat în medie cu 2,44% în ultima săptămână, astfel că la finalul şedinţei de vineri indicele BET-FI se plasa cu 3,68% peste nivelul din ultima sesiune a anului trecut.

Totodată, cotaţiile celor mai lichide zece titluri, cuprinse în indicele BET, au crescut în medie cu 0,36% săptămâna trecută. Comparativ cu nivelul de la finalul anului precedent, indicele BET este în creştere cu 8%.

Vineri, SIF-urile au câştigat 3,34%, iar indicele BET a urcat cu 1,48%, după ce joi banca americană JP Morgan a publicat un raport în care vorbeşte de revenirea economiei româneşti în acest an.

Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad, spune că în continuare cele mai multe tranzacţii sunt realizate de investitori locali, care speră că vor fi reluate dezbaterile pe tema majorării pragului la SIF-uri.

"Contează şi raportul JP Morgan în ecuaţie, însă nu este suficient încât să îi determine pe investitorii străini să intre la cumpărare. Aceştia au nevoie de alte semnale din piaţă şi din partea economiei că se reia creştere economică", a declarat Dragolea.

JP Morgan afirmă într-o analiză că economia României va reveni pe creştere în acest an, susţinută de exporturi, succesul reformelor şi sprijinul FMI şi al Uniunii Europene. Banca estimează un avans al PIB de 2% pentru acest an şi respectiv de 4% în următorul an.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat un ritm ascendent mai accelerat în a doua parte a şedinţei de vineri, însă nu au consemnat rulaje mari. Punctul maxim de creştere al indicelui BET-FI a fost atins chiar la închidere, când cotaţiile acestor titluri erau în urcare în medie cu 3,34%.

Dragolea crede că evoluţia titlurilor lichide a fost o revenire tehnică, având în vedere că în ultima jumătate de oră a şedinţei anterioare, un investitor a lichidat un portofoliu mai "măricel" şi a dus preţurile în jos pentru a fi sigur că vinde.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 27,1 mil. lei (6,4 mil. euro), sumă cu 37% mai redusă decât valoarea transferurilor de joi, de 43,1 milioane de lei (10,2 milioane de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă detaşat în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 17,4 mil. lei (4,3 mil. euro), şi, totodată, au asigurat 64% din rulajul pieţei.

Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,6035 lei, preţ în creştere cu 1,34%. Cotaţia a depăşit nivelul de la listare, de 0,6 lei/acţiune, în ultima jumătate de oră.

Raporat la preţul de la finalul primei şedinţe de tranzacţionare la BVB, din 25 ianuarie, acţiunile Fondului Proprietatea sunt în scădere cu 7%.

În şedinţa de vineri, acţiunile Fondului Proprietatea au fost urmate în topul rulajelor de titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), cu operaţiuni de 2,5 milioane de lei şi respectiv 1,6 milioane de lei. Cel mai recent transfer cu acţiunile SIF Transilvania a fost realizat la 0,529 lei, preţ în creştere cu 3,73%, iar titlurile SIF Oltenia au avansat cu 3,2%, la 1,388 lei.

Unii investitori au vizat vineri şi produsele structurate, contractele futures şi unităţile de fond, cu care au fost realizate transferuri în valoare cumulată de 1,3 milioane de lei (311.000 de euro).