Grecii de la Bancpost au făcut un profit de 16 milioane de euro

Autor: Ciprian Botea 27.02.2011

Grupul financiar elen EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a obţinut anul trecut un profit net de 15,8 milioane euro din operaţiunile din România, faţă de o pierdere de 8,3 milioane euro în 2009.

Rezultatele anunţate de grup la Atena sunt calculate conform standardeor internaţionale de raportare financiară (IFRS). Activele au scăzut cu 4,6% şi au ajuns la 5,35 mld. euro, în principal din cauza restrângerii portofoliului de credite.

Acestea sunt ultimele rezultate obţinute sub mandatul executiv al lui Mihai Bogza, care din luna ianuarie a rămas cu poziţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al Bancpost, în timp ce conducerea executivă a fost preluată de Peter Weiss, fostul şef al ABN Amro (devenită RBS România).

Bancpost, a noua bancă locală după activele deţinute la sfârşitul anului trecut, s-a luptat mult în ultimii doi ani de zile cu portofoliul de credite, care crescuse exponenţial pe vârful creşterii economice. Venirea crizei şi lipsa unei mase suficiente de clienţi corporate şi retail au lovit puternic în rezultatele băncii. Grupul EFG a fost nevoit să vină cu peste 100 mil. euro la capitalul Bancpost, iar banca şi-a făcut curăţenie în bilanţ. SIF-urile, care deţineau peste 20% din Bancpost, şi-au vândut acţiunile către EFG pentru că nu mai sperau la dividende.

La începutul lui 2009 Mihai Bogza, fostul viceguvernator al BNR şi care era preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost, a preluat şi conducerea executivă, după plecarea Manuelei Plăpcianu, cea care a plătit pentru creşterea explozivă din anii de vârf economic. Resetarea operaţiunilor din ultimii doi ani de zile a început să se vadă în rezultate, care s-au îmbunătăţit în ultima perioadă. Astfel, profitul de 15,8 milioane euro obţinut anul trecut vine după o pierdere netă de 8,3 milioane euro în 2009.

În ultimele trei luni din 2010, grecii au obţinut un profit de 1,9 milioane euro, faţă de 3,2 milioane euro în trimestrul precedent, deşi credite de numai 33 milioane euro au devenit neperformante (cu întârzieri la plată de peste 90 de zile), acesta fiind cel mai mic salt trimestrial din ultimii doi ani.

Totodată, activele administrate de Eurobank au scăzut cu 4,6% pe parcursul anulului trecut, la 5,35 miliarde euro, în condiţiile în care soldul creditelor acordate s-a redus cu 2,7%. Banca avea în decembrie 2010 un portofoliu de credite de 3,3 mld. euro.

Depozitele atrase de la clientelă au crescut însă cu 5,8%, până la 1,86 miliarde euro, în condiţiile în care banca a plătit dobânzi peste media pieţei, în încercarea de a-şi reduce dependenţa financiară faţă de grup.

Veniturile operaţionale au scăzut cu 3,2% anul trecut, până la 309 mil. euro, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au redus cu mai mult de 10%, ajungând la 162,5 mil. euro.