Anuarul ZF „Cum va arăta România în 2015“. Cum credeţi voi, cititorii ZF, că va arăta economia României în 2015?

Autor: Adelina Mihai 27.02.2011

În 2004 Ziarul Financiar a făcut cu bancherii, şefii marilor companii, analiştii şi consultanţii primul exerciţiu de imaginaţie al României anului 2010. Acum, în februarie 2011, ZF reia exerciţiul pentru anul 2015. Cum va arăta economia românească atunci? Ieşim din criză? Creşte nivelul de trai?



Ziarul Financiar lansează astăzi anuarul "România 2015", care trece în revistă prognozele făcute de analişti, oameni de afaceri, consultanţi şi manageri din peste 20 de sectoare de activitate cu privire la evoluţia pieţei în următorii 4-5 ani. Câte maşini se vor vinde, care va fi salariul mediu pe economie, cu cât vor creşte exporturile, cât va costa un apartament, care va fi preţul benzinei, câţi elevi şi studenţi vor învăţa în şcoli private în 2015 sunt doar câteva dintre întrebările la care au răspuns jurnaliştii ZF după discuţiile cu specialiştii din fiecare piaţă.

România 2015 vine ca o urmare a unui alt proiect lansat de ZF în urmă cu şase ani. În 2004 ZF a publicat suplimentul "România 2010", un studiu prin care o mare parte dintre oamenii care au răspuns şi în anuarul realizat anul acesta şi-au imaginat cum va evolua industria lor în 6 ani. Privind la răspunsurile date în urmă cu şase ani, se constată că multe prognoze au fost îndeplinite şi chiar depăşite, însă adesea evoluţiile au fost diferite faţă de ceea ce se aştepta. Spre exemplu, în 2004 nimeni nu se aştepta la o criză economică de o asemenea amploare, la creşterea accelerată a PIB-ului şi a investiţiilor străine din perioada 2005- 2008 sau la creşterea investiţiilor în domeniul energiei eoliene. Pe de altă parte, specialiştii chestionaţi de ZF în 2004 au prevăzut corect că activele fondurilor mutuale vor ajunge în 2010 la nivelul de un miliard de euro, faţă de 100 de milioane de euro în 2004 (în realitate au ajuns la 1,3 mld. euro), că vânzările de medicamente vor atinge pragul de 2,2 mld. euro, de trei ori mai mult decât în 2004 (ceea ce s-a şi întâmplat) şi că va apărea televiziunea digitală prin cablu, toţi marii operatori oferind în prezent acest serviciu.

Printre cele mai greşite prognoze realizate în 2004 au fost cele legate de evoluţia numărului de bănci, întrucât se prevedea o înjumătăţire a numărului de bănci (pe atunci în sistem fiind 40 de bănci), ca urmare a fuziunilor şi achiziţiilor. În realitate, numărul băncilor s-a menţinut sau chiar a crescut (până la 41 de bănci). Printre alte previziuni greşite s-au mai aflat şi ipotezele conform cărora maşinile cu hidrogen vor fi o prezenţă obişnuită (în realitate numărul lor fiind foarte redus) sau că reţeaua de autostrăzi va ajunge la 900 - 1.500 km (în prezent ajungând la 300 km, avansul faţă de 2004 fiind doar de 100 km).

"România 2015" include previziuni pentru macroeconomie şi pentru majoritatea sectoarelor economice: bănci, asigurări, bursă, energie electrică, petrol şi gaze, industria farmaceutică, industria alimentară, bunuri de larg consum, retail, construcţii şi imobiliare, auto, turism, telecom, industrie, resurse umane, avocatură şi educaţie privată.