Grupul OTE se aşteaptă la un nou an dificil în România: Încă nu vedem luminiţa de la capătul tunelului

Autor: Adrian Seceleanu 27.02.2011

Grupul elen OTE, care deţine companiile Romtelecom, Cosmote, Germanos şi Zapp - cu un rulaj de peste 1,2 mld. euro în 2010, se aşteaptă la un nou an dificil pe piaţa din România, pe fondul nivelului redus al cheltuielilor făcute de consumatori şi al problemelor din economie.

"Este greu de spus când ne putem aştepta la o îmbunătăţire a situaţiei macroeconomice din România", a declarat Kevin Copp, directorul financiar al grupului OTE. "În România (…) am adaptat oferta de servicii la nivelul foarte redus al cheltuielilor făcute de către consumatori", a spus şi Michael Tsamaz, preşedintele şi directorul executiv al OTE, a spus, într-o întâlnire cu investitori şi analiştii.

Romtelecom, cea mai mare companie deţinută de OTE în România, a încheiat anul trecut cu o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 mil. euro, după deprecierea activelor cu 332 mil. euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi din economie, care au redus şi profitul operaţional - EBITDA cu 38,7%, la 154 milioane de euro. Reevaluarea activelor din România a trecut pe pierdere şi grupul Deutsche Telekom, care deţine 30% din OTE. Veniturile Romtelecom au coborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 mil. euro.

Compania a continuat să piardă clienţi pe telefonia fixă, majorându-şi însă numărul total de clienţi pe net şi televiziune. Creşterile pe TV şi net sunt generate în bună parte de compania de cablu NextGen, ale cărei rezultate sunt acum consolidate de Romtelecom.

"În România am asistat la o înrăutăţire a performanţelor Romtelecom în cel de-al patrulea trimestru, veniturile din voce scăzând cu aproape 17% atât în ultimul trimestru, cât şi la nivelul întregului an, pe fondul scăderii venitului mediu pe abonat (ARPU) şi al scăderii bazei de abonaţi. (…) Veniturile din serviciile TV au fost afectate de scăderea de peste 10% a ARPU la nivelul întregului an. Numărul de clienţi pentru serviciile de internet a continuat să crească cu peste 10%, însă rata de creştere a pieţei încetineşte", a comentat Kevin Copp, directorul financiar al OTE. Întrebat când se aşteaptă ca marja de profit a Romtelecom să-şi oprească declinul, el a evitat un pronostic.

"În ceea ce priveşte evoluţia marjei de profit a Romtelecom, în mod similar cu situaţia din Grecia, vedem nişte condiţii de piaţă foarte dificile, cu creşteri importante ale TVA şi o majorare a şomajului. În al patrulea trimestru am văzut o accelerare a acestor presiuni astfel că în acest moment cred că este prea devreme să spunem când vom vedea luminiţa de la capătul tunelului. Suntem însă foarte concentraţi pe eforturile de reducere a costurilor şi de a valorifica mai bine oportunităţile create de o mai bună colaborare între Cosmote şi Romtelecom."

Kevin Copp a notat că situaţia dificilă din România a adus şi Cosmote prima scădere, cu 3%, a veniturilor din servicii de la relansarea operaţiunilor din decembrie 2005. Totuşi Cosmote România "este unul dintre puţinii operatori din regiune care a raportat o creştere a veniturilor de la an la an", a subliniat el.

Veniturile Cosmote România au crescut anul trecut cu 7,2%, comparativ cu 2009, la 468 mil. euro, dar baza de clienţi s-a diminuat cu 6%, la 6,84 milioane. În acest context, Michael Tsamaz a anunţat - fără a oferi detalii - că grupul OTE va lansa noi "iniţiative" de reducere a costurilor, aplicabile "imediat" şi pe toate pieţele.

Întrebat dacă are un răspuns la oferta statului român de a cumpăra acţiunile sale la Romtelecom, Tsamaz a spus că grupul nu a luat încă o decizie, iar oferta este studiată. "Nu am văzut încă informaţiile finale, nu avem rezultatele studiului pe această temă. Vom aştepta rezultatele. Nu vom avea nicio informaţie nouă pe această temă până la finele lunii martie", a spus Tsamaz.