Boc are bani în portofel: excedent de 193 de milioane de euro

Autor: Ciprian Botea 27.02.2011

Bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 819 mil. lei (193 mil. euro) în ianuarie comparativ cu un excedent de 15 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2010 datorită creşterii încasărilor din TVA şi cheltuielilor mai mici cu salariile angajaţilor din sectorul public.

"Un excedent oarecare era de aşteptat pentru că ianuarie este de obicei o lună în care nu se fac prea multe plăţi. Excedentul din ianuarie nu este neapărat o surpriză pozitivă, dar este un semn bun având în vedere îmbunătăţirea structurii execuţiei bugetare prin scăderea cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile", comentează Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Veniturile la bugetul general consolidat au ajuns la 14,6 mld. lei în ianuarie, în creştere cu 3,6% faţă de aceeaşi lună din 2010. În paralel, cheltuielile au coborât cu 2,1%, până la 13,8 mld. lei, cea mai mare scădere fiind înregistrată în cazul cheltuielilor cu personalul ca urmare a reducerii salariilor din sectorul public.

Veniturile din TVA au crescut cu 28%, la 4,1 mld. lei, având în vedere că în ianuarie anul trecut nu se aplica cota majorată de 24%. În schimb, încasările din impozitul pe profit s-au diminuat cu 32% şi au ajuns la 944 mil. lei.

Cheltuielile cu personalul au scăzut cu 18% faţă de ianuarie 2010, la 2,96 mld. lei, iar cheltuielile cu bunurile şi serviciile s-au redus cu 3,3%, la 1,76 mld. lei. Plăţile efectuate în contul chletuielilor cu asistenţa socială au scăzut, de asemenea, cu 6,8%, la 5,35 mld. lei.

În schimb, statul a plătit mai mult în contul dobânzilor la creditele contractate şi pentru proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile. Cheltuielile de capital, incluse la capitolul cheltuieli pentru investiţii, au scăzut în prima lună a anului cu 31% faţă de perioada corespunzătoare din 2010 şi au ajuns la 527 mil. lei.

Veniturile obţinute în prima lună din 2011 sunt echivelente cu 2,7% din PIB, în timp ce cheltuielile efectuate în acelaşi interval de timp reprezintă 2,5% din PIB. Cea mai mare pondere în venituri o au încasările din TVA, cu 28% din total, iar cele mai mari cheltuieli efectuate sunt cele cu asistenţa socială, adică 39% din cheltuielile totale.

Guvernul trebuie să se încadreze în primul trimestru într-o ţintă de deficit bugetar de 5,7 mld. lei, potrivit acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Ţinta de deficit bugetar stabilită pentru finalul anului este de 23,9 mld. lei sau 4,4% din PIB.

Primul-ministru Emil Boc a susţinut vineri că bilanţul bugetului general consolidat pe luna ianuarie întăreşte estimările privind ieşirea economiei din recesiune la sfârşitul primului trimestru. El a precizat, de asemenea, că veniturile la bugetul de stat au crescut în ianuarie faţă de media lunară din ultimul trimestru al anului trecut.