Gaddafi îi anunţă pe libieni prin SMS că le dă 400 de dolari dacă îl lasă în pace. În faţa băncilor s-au format cozi

Autor: Gândul 28.02.2011

Preşedintele Muammar Gaddafi pare să piardă puterea asupra Libiei, după ce poliţia a încetat să mai păzească, sâmbătă, capitala Tripoli şi s-a alăturat protestatarilor

Barack Obama i-a transmis omologului său libian că trebuie să plece, scrie Reuters. Cu toate acestea, preşedintele spune că preferă să moară luptând decât să cedeze puterea în ţara pe care o conduce de 42 de ani.
Forţele anti-Gaddafi controlează Zawiya, cel mai apropiat oraş de capitală (aflat la 50 de kilometri de Tripoli). Deocamdată, protestatarii (printre care se numără şi oameni de-ai lui Gaddafi care au schimbat tabăra) sunt paşnici, dar spun că sunt "gata de luptă", fiind înarmaţi.

Însă "cheia", scrie CBS News, rămâne la Tripoli, unde locuiesc două din cele şase milioane de libieni. Toţi oamenii cu care au vorbit jurnaliştii străini susţin că îşi iubesc liderul, dar CBS notează că nu se ştie dacă aceste declaraţii sunt sincere sau făcute de frică.

Unul din motivele pentru care situaţia în Tripoli este diametral opusă faţă de restul ţării sunt promisiunile că salariile vor creşte cu 150%, dar şi cei 400 de dolari pe care Gaddafi îi oferă locuitorilor din capitală. Banii sunt un "cadou" şi un "ajutor" pentru populaţie, se arată într-un SMS trimis de Guvern tuturor locuitorilor din cartierele care nu s-au confruntat cu manifestaţii. "Îmi pare rău să spun că sunt numeroase persoane în faţa băncilor", a declarat un martor ocular, citat de AFP. Citiţi mai mlt despre conflictele din Libia pe www.gandul.info