Opinie Eduard Dinu: Bursa, între raţiune şi simţire

Autor: Eduard Dinu 28.02.2011

Benjamim Graham, celebrul investitor american care, vreme de câteva decenii, a bătut constant indicii bursieri, afirma în cartea "Investitorul inteligent", recent tradusă şi în limba română, că "piaţa (bursieră - precizarea noastră) este ca un pendul care oscilează continuu între optimismul nefondat (care face ca acţiunile să fie prea scumpe) şi pesimismul nejustificat (care le face prea ieftine). Investitorul inteligent este o persoană realistă care vinde optimiştilor şi cumpără de la pesimişti".

De ce este relativ greu în realitate pentru un investitor pe bursă să îşi păstreze realismul care, completat cu inteligenţă, ar trebui să îi asigure obţinerea unor randamente mulţumitoare pentru capitalul investit pe o perioadă relevantă de timp? Din mai multe motive, cele mai importante în opinia noastră fiind prezentate mai jos.

Profilul emoţional specific fiecărui investitor

Acesta anulează în majoritatea cazurilor beneficiile unei atitudini riguros-ştiinţifice bazată pe calcule şi inteligenţă. Ştiinţa denumită "finanţe comportamentale" studiază efectele nocive induse de către temperament asupra comportamentului investiţional la nivel de individ, firmă sau societate. Depresia şi anxietatea câştigă constant în disputa cu inteligenţa. Iar când cele două profile psihologice survin la mulţimi covârşitoare de indivizi atunci efectele sunt similare tornadelor. Ceea ce pentru un investitor inteligent nu reprezintă altceva decât o oportunitate. Mai este un aspect important de precizat în consonanţă cu factorul emoţional: omul are un comportament animalic simţindu-se bine în turmă. Dacă ceilalţi au acţionat LA FEL atunci acest lucru reprezintă pentru el confirmarea înţelepciunii deciziei luate. Warren Buffet, creatorul fondului de investiţii Berkshire Hathaway şi fost student al lui Graham, spunea: "Berkshire cumpără când oile sunt în altă parte".

Influenţa "intermediarilor"

Optimismul sau pesimismul este propagat rapid de către brokeri. Îmi răsună în minte şi acum "sfaturile" unor brokeri români care, în vara anului 2007, recomandau, pe un post de televiziune specializat, achiziţia de titluri la S.I.F.-uri, pronosticând că e o problemă de zile până când indicele de profil BET-FI va atinge nivelul de 120.000 de puncte. La data acelor profeţii nivelul se situa la 92.000 de puncte şi corespundea unui PER mediu de cca. 30! De atunci indicele BET-FI a coborât timp de câţiva ani şi a ajuns la un minim de 7.000 de puncte nereuşind să spargă pragul de 25.000 de puncte decât pentru perioade foarte scurte de timp. Pe baza unor calcule personale PER-ul S.I.F.-urilor se situează actualmente în jurul valorii de 8. Este relativ uşor pentru cititor să ataşeze etichetele de realism şi respectiv optimism exagerat valorilor precedente. Intermediarii au un conflict de interese evident: ei trebuie să asigure rulaj indiferent că fac acest lucru prin încurajarea vânzărilor (susţinând pesimismul) sau a cumpărărilor (umflând în fapt balonul speculativ al acţiunilor). Intermediarii joacă un rol nociv major şi constant în crearea baloanelor speculative fie că este vorba de bănci, de firme de evaluare, de societăţi de asigurare, de agenţii de rating sau de brokeri după cum spuneam anterior. Comisionul lor depinde de "sută" astfel că trebuie să facă totul să mărească "suta". Pentru că şi bonusurile de performanţă depind, aţi ghicit, tot de mărimea "sutei".

Impactul mass-mediei

Într-o lume globalizată inter-conectată în timp real la un flux informaţional gigant anxietatea sau exuberanţa se întreţin relativ uşor. Omul selectează informaţiile care îi confirmă ipotezele proprii şi rămâne orb la celelalte ştiri. Un exemplu pertinent după părerea noastră este informaţia cu privire la preţul petrolului. Dacă preţul se majorează, cazul actual generat de instabilitatea politică în creştere în ţările arabe, atunci se consideră că acest lucru este de natură să afecteze creşterea economică, ştiut fiind că ţiţeiul este un element de cost pentru toate bunurile şi serviciile de pe glob. Dacă preţul se reduce apare pe fluxurile de ştiri interpretarea că această dinamică sugerează fragilitatea creşterii căci cererea relativ scăzută pentru această materie primă determină ajustarea în jos a preţului său. Un comportament realist şi depasionat ar trebui să identifice o manipulare informaţională, nu credeţi?

Un sfat

În calitate de investitor pe piaţa de capital singurul răspuns valid pe care l-am găsit ca mijloc de apărare în faţa acţiunii distructive a emoţiei, comportamentului de turmă precum şi a manipulării informaţionale a fost istoria şi experienţa de decenii relatată în cărţile unor profesionişti ai investiţiilor. Este singura şi cea mai preţioasă recomandare pe care o pot face celor care fie au investit pe bursă, fie au de gând să o facă. Singurul ingredient care mai trebuie lipseşte din păcate din gena poporul român. Numele său este "răbdare".

Prof. Dr. Eduard Dinu - Academia de Studii Economice din Bucureşti