Ultimele zile la putere ale dictatorului libian Muammar Gadhafi

Autor: Livadariu Andreea 28.02.2011

Dictatorul libian Muammar Gadhafi ţine cu dinţii de putere, dar este încolţit din toate părţile: opoziţia se pregăteşte să ia cu asalt capitala Tripoli, singurul oraş important rămas încă în mâinile sale, ONU l-a izolat complet impunând sancţiuni financiare şi comerciale, exporturile de petrol sunt controlate de rebeli, iar liderii din întreaga lume, chiar şi premierul italian Silvio Berlusconi, un apropiat al acestuia, îi cer să plece.

"Putem spune că zilele lui Gadhafi sunt numărate «pe cale naturală» pentru că aşa se întâmplă cu orice dictator. Poate e vorba de zile, săptămâni, dar nu mai mult", este de părere Marius Cristian Neacşu, profesor de geostrategie în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Deşi în primele zile ale revoltelor din Libia politicienii au evitat să prezinte o poziţie clară faţă de regimul Gadhafi pentru a-şi putea evacua cetăţenii, la sfârşitul săptămânii trecute cei mai influenţi lideri din lume, preşedintele american Barack Obama, cel francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian Silvio Berlusconi, i-au cerut la unison dictatorului să oprească violenţele şi să cedeze puterea.

Într-o discuţie telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Statelor Unite a spus că "în momentul în care singura modalitate a unui lider de a se menţine la putere este violenţa exercitată împotriva propriului popor, atunci acesta şi-a pierdut legitimitatea şi cel mai bun lucru pe care îl poate face pentru ţara sa este să plece." "Gadhafi trebuie să plece", a declarat şi Sarkozy.

Silvio Berlusconi, cel mai apropiat aliat din Europa al liderului libian, s-a dezis de acesta spunând că utilizarea forţei militare pentru reprimarea protestatarilor este "inacceptabilă". Poziţia Italiei, principalul partener comercial al Libiei şi una dintre destinaţiile favorite de investiţii ale fondului suveran al acestei ţări, arată că Gadhafi nu mai beneficiază de niciun fel de spijin la nivel internaţional, nici măcar din partea celor mai vechi prieteni. "Am semnat un tratat de prietenie cu Libia, dar când omologul nu mai există, în cazul de faţă statul libian, tratatul nu îşi mai produce efectele", a spus ministrul italian de externe Franco Frattini.

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a hotărât printr-un vot unanim instaurarea embargoului privind vânzarea de arme către Libia, sancţiuni economice, precum şi înaintarea unei sesizări către Curtea Internaţională de Justiţie, Gadhafi fiind acuzat de crime împotriva umanităţii. Totodată, NATO urmează să hotărască asupra instaurării unor restricţii de zbor asupra spaţiului aerian libian.

"Comunitatea internaţională nu şi-a făcut simţită prezenţa decât prin sancţiuni. Nu cred că acestea sunt cauzele principale care vor duce la înlăturarea lui Gadhafi. Trebuie să avem în vedere vârsta înaintată, dar nu în ultimul rând faptul că orice dictator care a pierdut susţinerea armatei a pierdut şi privilegiile puterii", mai spune Neacşu

Exporturile de petrol din estul ţării au fost reluate după o săptămână de blocaj, primul transport cu 700.000 de barili de petrol din regiunea ocupată de opoziţie fiind trimis la sfârşitul săptămânii trecute, semn că decizii importante au ieşit din sfera de decizie a liderului autoritar. Măsura are scopul doar de a calma pieţele dependente de petrol, deoarece banii din exporturi ajung tot în conturile lui Gadhafi şi ale apropiaţilor săi.

Muammar Gadhafi, care mai deţine controlul doar asupra capitalei Tripoli, şi-a chemat susţinătorii la luptă, anunţând accesul liber la arme.

"Este un strigăt de disperare. Mercenarii şi trupele speciale despre care se vorbeşte că i-ar servi liderului libian în lupta împotriva opozanţilor sunt «tigrii de carton». În mod similar, Saddam Hussein promitea o baie de sânge împotriva americanilor. La fel ca dictatorul irakian, Gadhafi va muri în nebunia lui, pentru că după o perioadă în care te obişnuieşti cu privilegiile te închizi într-o lume a ta", a mai spus Marius Cristian Neacşu.

"Libia riscă să ajungă ca Somalia"

Saif al-Islam Gadhafi (foto), fiul dictatorului Muammar Gadhafi, a avertizat că Libia "riscă să ajungă precum Somalia", în cazul în care demonstraţiile manevrate de "terorişti" împotriva guvernului tatălui său nu încetează, scrie Bloomberg.

Ţara poate avea o nouă constituţie şi printr-o restauraţie pacifistă, a mai spus fiul lui Gadhafi, motivând că protestatarii "nu sunt persoane care vor democraţie, libertate, o constituţie, ci sunt terorişti". Despre opozanţii care au ocupat regiunea de est, Saif al-Islam a mai spus că "un număr mic de insurgenţi islamişti" luptă împotriva regimului şi forţează prin ameninţări oficiali - precum ministrul de interne - să defecteze. Negând aducerea trupelor de mercenari africani pentru a lupta cu protestatarii, acesta a mai spus că trei sferturi din ţară "trăiesc în pace".