China pune frână economiei şi o reorientează către consum intern

Autor: Livadariu Andreea 28.02.2011

Autorităţile de la Beijing vor să încetinească ritmul de creştere economică până la 7% pe an şi să îşi reorganizeze economia, a doua ca mărime din lume, mutând accentul dinspre exporturi spre consum intern, conform planului cincinal ce va intra în vigoare începând de astăzi, scrie The Wall Street Journal.

O altă ţintă a guvernului este temperarea inflaţiei.

Planul cincinal pentru perioada 2011-2015 reprezintă un important semnal că priorităţile guvernului chinez vizează reducerea dependenţei de exporturi în favoarea stimulării cererii interne. Anunţul vine într-o perioadă în care marile companii se luptă să profite la maximum de potenţialul imens al populaţiei de 1,3 miliarde de locuitori a Chinei şi de veniturile tot mai mari ale acesteia.

De exemplu, Audi, Mercedes şi BMW, cei mai importanţi producători de maşini de lux, caută soluţii pentru a majora producţia pentru că nu mai fac faţă cererii de maşini venită dinspre China, în timp ce lanţul de restaurante fast-food KFC deschide câte o nouă locaţie pe zi. China este de altfel şi cea mai mare piaţă auto din lume, cu vânzări anuale de 18 mil. unităţi.

Totuşi, ţintele de creştere economică s-au dovedit greu de atins în ultimii ani. Planul cincinal precedent, anunţat în anul 2006, a avut o ţintă a creşterii economice de 7,5%, însă economia a avansat cu un ritm de 11,1%. Ultima dată când China a înregistrat o creştere de 7% a fost în 2001, când colosul asiatic se recupera de pe urma crizei financiare care lovise Asia.

La summitul G20 organizat luna trecută, SUA împreună cu celelalte mari economii ale lumii au făcut presiuni asupra Chinei în vederea "rebalansării" creşterii sale economice care se bazează preponderent pe exporturi masive.

Creşterea economică ameţitoare a Chinei a venit pe fondul investiţiilor masive în industrie, generând în ultimii zece ani o creştere economică medie de 9%, dar şi costuri usturătoare, precum poluarea masivă a mediului înconjurător, inegalitate între clasele sociale şi corupţie.

Mai mulţi economişti din China susţin că ritmul de creştere a economiei nu este sustenabil, dată fiind populaţia îmbătrânită şi lipsa unor alternative pentru exporturi în ceea ce priveşte stimularea creşterii economice.

China a depăşit în acest an Japonia în clasamentul celor mai mari economii ale lumii, avansând pe locul al doilea după Statele Unite. Statutul de superputere economică a fost recunoscut statului asiatic, deşi China rămâne una dintre cele mai sărace ţări din punctul de vedere al veniturilor. Venitul mediu anual în zonele rurale este de 861 $, în timp ce în oraşe acesta se ridică la 3.153 $, adică 260 $ pe lună. Pentru comparaţie, venitul mediu anual în SUA este de 52.000 de dolari.

Noile obiective economice ale Chinei au dus la naşterea unui paradox: în timp ce ma-joritatea statelor lumii se străduiesc să accelereze creşterea economică, pentru a-şi redresa economiile de pe urma crizei financiare, China încearcă din răsputeri să pună bariere maratonului la care şi-a înscris economia.

"Oficialii chinezi nu sunt împotriva creşterii economice, dar îşi dau seama că nu sunt în prezenţa unei economii sănătoase care să ofere beneficii pentru cea mai mare parte a populaţiei", a spus Wen Jiabao, primul-ministru al Chinei.