Ştiri pe scurt din business-ul internaţional

Autor: Catalina Apostoiu 28.02.2011

Glencore, cel mai mare trader de mărfuri al lumii, s-ar putea lista, aceasta putând fi una din cele mai mari listări înregistrate vreodată la Bursa de la Londra, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. Dacă va avea loc, un IPO al Glencore ar putea plasa valoarea companiei la circa 60 mld. dolari, conform estimărilor Liberum Capital.

Autorităţile egiptene vor redeschide bursa astăzi, la o lună după ce aceasta a fost închisă, pe fondul protestelor care au dus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Hosni Mubarak, scrie The New York Times. Indicele de referinţă al ţării, EGX30, a scăzut cu aproape 17% în două zile înainte ca guvernul să suspende tranzacţiile pe 27 ianuarie.

Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător de bere al lumii, intenţionează să folosească sumele obţinute din vânzări şi reduceri de costuri pentru achiziţii şi creştere organică, a declarat CEO-ul grupului, citat de agenţia de presă Thomson Reuters. "În urma reducerilor de costuri vom obţine 2,25 miliarde de dolari, peste proiecţia anterioară de 1,5 miliarde", a declarat CEO-ul Carlos Brito.

Bayer a înregistrat pierderi pe trimestrul patru pe fondul reducerii valorii contabile a mărcii farmaceutice Schering şi a costurilor legate de un proces de reorganizare prin care resursele vor fi redirecţionate către dezvoltarea de produse şi pieţe emergente, scrie Bloomberg. Pierderea netă a totalizat 145 mil. euro, faţă de un profit de 153 mil. euro cu un an în urmă.

HSBC, cea mai mare bancă a Europei, a raportat rezultate pe întregul an sub estimările analiştilor în condiţiile scăderii veniturilor din operaţiunile bancare de investiţii şi creşterii costurilor până la un nivel "inacceptabil", scrie Bloomberg. Profitul net a urcat la 13,2 mld. $ în 2010 faţă de 5,83 mld. $ în 2009.