Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Stimate Consumator, tu eşti cel care se află la butoanele relansării economice a României

Autor: Dragos Damian 28.02.2011

Urmăreşti la fel de nedumerit ca şi mine de peste doi ani încleştarea adrenergică dintre politicieni, bancheri, oameni de afaceri, profesori universitari, analisti, consultanţi, auditori etc., toţi pretinzând ca au soluţia magică pentru ieşirea din criză, relansarea economică şi, în cele din urmă, bunăstarea ta personală.

Cu toţii discută despre deficit de creştere, deficit bugetar, deficit de cont curent, deficit comercial, deficit de colectare, precum şi despre mulţi alţi indicatori înspăimântători de deficit şi despre modul în care aceştia pot fi reversaţi. Creşterea veniturilor la pachet cu scăderea cheltuielilor bugetare, finanţarea domeniilor strategice ale economiei cum ar fi agricultura şi turismul, reindustrializarea sau supraindustrializarea, sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, simplificările şi flexibilizările de Cod fiscal sau de Cod al muncii, reluarea recreditării, creditele de refinanţare, atragerea investiţiilor străine, absorbţia de fonduri europene sau structurale sunt soluţiile care vin de la specialiştii care ne instruiesc despre cum România va ieşi din criză folosind un set sau altul din măsurile de mai sus. Toate aceste soluţii sunt în majoritatea cazurilor limba malgaşă pentru tine, pentru că nu ştii, nu trebuie şi nu eşti obligat să stăpâneşti astfel de termeni.

Ceea ce însă trebuie să ştii, Stimate Consumator, este că tocmai tu eşti cel care se află la butoanele relansării economice a României. Soluţia este în mod evident la tine, şi anume, ca tu să cumperi mai mult, să consumi mai mult, să scoţi mai mulţi bani din buzunar indiferent de câţi ai. Însă, Stimate Consumator, dacă vrei să relansezi economia României, atunci va trebui să ai grijă să cumperi, să consumi, să scoţi mai mulţi bani din buzunar pentru lucruri fabricate în România. Şi pentru a te ajuta, cu permisiunea ta, am pregătit mai jos o listă incompletă a celor de care ai putea avea nevoie şi care se fabrică în România. Toate la standarde înalte de calitate.

De exemplu, Stimate Consumator, dacă îţi faci o casă cumpără ciment fabricat la Câmpulung şi Aleşd. Toate celelate materiale de construcţii şi finisaje le poţi cumpăra dintre cele fabricate la Doiceşti, Bucov şi Urziceni.

La terminarea casei visurilor tale, dacă vrei s-o mobilezi, atunci poţi cumpăra mobilă fabricată în Satu-Mare, Târgu Mureş sau Jucu.

Dacă vrei să-ţi cumperi aparate electrocasnice, atunci poţi alege dintre cele fabricate la Satu-Mare, Găeşti sau Braşov. Cu siguranţă că îţi place să foloseşti un calculator personal fabricat la Ploieşti sau Bucureşti, o tabletă fabricată la Braşov şi un telefon mobil fabricat la Cluj.

Mergem mai departe şi ne gândim la maşina de care ai mare nevoie, aşa că vei putea alege între cele fabricate la Mioveni sau Craiova. Sigur ca vei dori ca pneurile la maşina ta să fie fabricate la Sibiu sau Timişoara, iar uleiul îl vei lua pe cel fabricat la Brazi.

Este clar că cele enumerate mai sus sunt bunuri de folosinţă îndelungată şi nu vei avea nevoie de ele în fiecare an, Stimate Consumator. Şi atunci, dacă ne gândim la bunuri de folosinţă zilnică, îţi recomand să cumperi haine fabricate la Brăila, Sighişoara, Tg. Jiu, Tg. Secuiesc; hainele de iarnă sau blănurile le vei cumpăra neapărat din Orăştie sau Sebiş. Doamnele îşi vor putea etala haine unicat făcute de case de modă din Bucureşti şi Iaşi. Pentru pantofi bineinţeles că vei opta pentru cei produşi la Bucureşti, Cluj, Jimbolia sau Beiuş.

Stimate Consumator, nu uita că în fiecare zi ţi se oferă o surpriză plăcută şi proaspătă. Lapte şi produse lactate le poţi cumpăra din cele fabricate în Alba Iulia, Sfântu Gheorghe şi Cluj; pentru produsele şi preparatele din carne poţi alege cele fabricate la Oiejdea, Bacău sau Sibiu, iar produsele congelate şi semicongelate se fabrică în mai toată ţara. Dacă vrei să bei ceva răcoritor, poţi servi sucurile îmbuteliate la Seini sau Ploieşti, sau dacă ai peste 18 ani, o bere fabricată în Bucureşti, Timişoara sau Buzău sau un vin bun din Jidvei, Domeniile Tohani sau Murfatlar.

Stimate Consumatoare, dacă aveţi nevoie de detergenţi şi de produse cosmetice, le puteţi cumpăra fără grijă pe cele produse la Urlaţi; nu uitaţi, vă rog, să aveţi în vedere că oricând vă stau la dispoziţie gamele de cosmetică premium fabricate în Cluj sau Bucureşti. Şi la sfârşitul unei zile extenuanate vă puteţi reâncărca bateriile cu o ciocolată fabricată la Timişoara sau Bucureşti.

Dacă, Stimate Consumator, vrei să bei un ceai sau să foloseşti suplimente alimentare sau produse fitoterapeutice, atunci poţi să le iei pe cele fabricate la Orăştie sau Radaia. Dacă ai răcit sau eşti gripat cere remedii fabricate în Baia Mare, Bucureşti sau Constanţa, iar dacă ai nevoie de antibiotice îţi recomand să ceri din cele fabricate la Iaşi sau Tg. Mureş.

În concluzie, Stimate Consumator, când ai nevoie de ceva, orice, gândeşte-te în primul rând să cumperi ceva fabricat în România. Se pune invizibil în mişcare o reacţie în lanţ cu nişte consecinţe incalculabile pentru binele tău (şi al economiei naţionale, după cum vei realiza). Producătorul va observa imediat cererea în creştere, va face tot posibilul să fabrice mai mult, va avea nevoie de muncitori, va crea locuri de muncă. Alţi producători vor vedea acest lucru, vor veni în România făcând investiţii pentru a-şi deschide şi ei unităţi de producţie, vor crea locuri de muncă. Şi cei prezenţi, şi cei care vor veni vor plăti mai mulţi bani la stat, care va fi mai bogat şi care, vrând-nevrând, va face mai multe pentru tine. Iar competiţia va optimiza preţurile în favoarea ta, Stimate Consumator. Iar fabricile din România care vor fabrica la preţuri optime vor fi o sursă de export pentru tot mapamondul. Şi România va fi o ţară mai puternică, pe care ai fost mândru s-o ajuţi.

De aceea, Stimate Consumator, alături de alţi specialişti sunt de părere că tu eşti speranţa relansării economice din România, te rog să ai asta în vedere şi îţi mulţumesc anticipat.

Cu deosebit respect, Dragoş Damian

Dragoş Damian este CEO al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy şi preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR)